Ferenc pápa a remény megtartására szólított fel a húsvéti vigílián

A remény megtartásának fontosságát emelte ki Ferenc pápa a nagyszombat este tartott vigílián; az egyházfő a többórás liturgia alatt Jézus feltámadására emlékezett a Szent Péter-bazilikában összegyűlt hívek ezreivel.

A Brüsszelben és a Közel-Keleten elkövetett terrortámadások által beárnyékolt húsvéti nagyhét után a pápa arra biztatta az embereket, hogy ne adják fel a reményt. „Nem szabad, hogy a sötétség és a félelem magára irányítsa a lélek figyelmét, hogy megszállja a szívet” – hangsúlyozta.

Szavai szerint mindig is lesznek problémák, s nem szabad hagyni, hogy azok határozzák meg az életet. Az egyház feladata a pápa szerint az, hogy „újraélessze a reményt azok szívében, akiknek nehezükre esik az élet fényét megtalálni. […] Máskülönben egy nemzetközi létesítmény lennénk, amelynek ugyan rengeteg követője és jó szabályai vannak, de alkalmatlan arra, hogy megteremtse azt a reményt, amelyre a világ szomjazik.”

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt biztonsági készültség van érvényben. A bazilikába tartó hívőket egyenként ellenőrizték fémdetektorral a Szent Péter térre való belépéskor.

A húsvéti vigília hagyománya szerint a nagyszombat este fél kilenckor kezdődött szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát.

Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajójában az oltárig haladtak. A szokásnak megfelelően a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében lévő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a bazilika addig néma harangjai is.

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesített a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik Olaszországból, Albániából, Kamerunból, Koreából, Indiából és Kínából érkeztek.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Ez a negyedik húsvéti vigília, amelyet Ferenc pápa a 2013-as megválasztása óta vezetett. A hagyományos húsvéti ünnepek vasárnap érnek véget a Vatikánban a Szent Péter téri húsvéti szentmisével, amelyen a pápa elmondja hagyományos húsvéti üzenetét és Urbi et orbi – a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett – apostoli áldását.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez