Feltámadt az Ebola Guineában, szinte egy teljes családot irtott ki a vírus

Még mindig nem sikerült felszámolni a vírust Guineában, ahol a legtöbb emberáldozatot követelte a 2013 végén kitört járvány. A helyi hatóságok most hét halálos áldozatról számoltak be, és több embert is megfigyelés alá vontak, miután újabb megbetegedéseket észleltek.

Az Ebola most egy isten háta mögötti településen, Koroparában bukkant fel megint, ahol gyakorlatilag egy teljes családot kiirtott a gyilkos kór. A guineai egészségügyi hatóságok még két hete jelezték, hogy egy férfi és két felesége, majd a lánya halt meg, miután már nem tudtak rajtuk segíteni. Ezen a héten pedig meghalt a férfi harmadik felesége és az anyósa is, velük is az Ebola végzett. A hatóságok közben közölték, hogy március 22-én Nzerekorében is elhunyt egy férfi. Jelenleg kilenc fertőzöttet nyilván, emellett további három ember áll megfigyelés alatt, miután gyanús tüneteket észleltek náluk. Az áldozatok mind vidéken, a nagyobb városoktól távol éltek.

A WHO egyébként még tavaly nyilvánította Ebolamentesnek a nyugat-afrikai országot, ahol több ezer ember halt meg a vírustól. Állítólag most nincsen járványveszély az országban, de azért nem árt vigyázni – közölték a szakértők. Komoly problémát jelent még mindig, hogy a vidéken élő emberek továbbra sincsenek tisztában az alapvető védekezési módszerekkel. Az Eboláról ugyanis kiderült, hogy nemi úton is terjed, emellett legalább hat hónapig még jelen van az emberi szervezetben, még akkor is, ha a beteg már meggyógyult.

A guineai hatóságok egyébként már elkezdték beadni az oltásokat az Ebola ellen, de jelezték, hogy további megbetegedésekre kell számítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez