Óráról órára nő az áldozatok száma Japánban

Japán délnyugati részén 20 ezer katonát vezényeltek ki a mentéshez az elmúlt száz év ottani legpusztítóbb, dupla földrengése után. A csütörtöki természeti katasztrófa sérültjeinek mentését visszavetette az újabb, még erősebb földmozgás.

Még korántsem tudni, hogy hány halottja van annak a két nagy rengésnek, amely egy napos eltéréssel rázta meg Kumamoto prefektúrát. Az első földmozgást több, mint 130 utórezgés követte. A helyi idő szerint szombat korai hajnali, 7,3 erősségű második földmozgás legkevesebb 18 áldozatot követelt, a sérültek száma több száz. De sokan rekedhettek az összedőlt házak alatt, egy helyi tisztségviselő szerint óráról órára nő a halottak száma. Egy idősek otthonában a BBC szerint 60-an eshettek csapdába a romok között, az Asahi TV mutatta, hogyan másznak a beomlott tető romjain négykézláb a mentőcsapatok, és húznak ki egy 80 éves férfit. Másutt egy nyolc hónapos kislányt hat óra alatt tudtak kiszabadítani. Az első, 6,2-es erősségű csütörtöki rengésben kilencen haltak meg.

Térkép: BBC.
Térkép: BBC

Az utak is megrongálódtak, és földcsuszamlások nehezítik a mentést, ráadásul esők várhatók, így a helyzet tovább romolhat. Körülbelül 200 ezer háztartás áram nélkül maradt.

A prefektúrába vezényelt 20 ezer katona a rendőröket és a tűzoltókat segíti a mentésben. Emberek ezrei töltötték az éjszakát a szabad ég alatt, az utcákon és a parkokban, takarókba burkolózva. .

Egy falut ki kellett üríteni, az NHK televízió arról számolt be, hogy ott összedőlt a gát. De atomerőmű most nem sérült meg, nem úgy, mint 2011-ben, amikor hatalmas cunami követte az akkori földrengést, és súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű három reaktora. A nukleáris katasztrófa nyomán leállították az ország mind a 48 atomreaktorát. Japánban most egyetlen nukleáris erőmű működik, a szendai, 120 kilométerre a mostani földrengés helyszínétől.

Japán földmozgások szempontjából a Föld egyik legaktívabb térsége, a 6-os, vagy annál erősebb rengések ötöde ott következik be. A műszerek átlagban 5 percenként mérnek valamilyen aktivitást. Az ország sokat tesz azért, hogy minimalizálja a károkat, földrengésbiztos házakat építenek, már a gyerekeket megtanítják arra, mi a teendő ilyenkor, és Japánban működik az egyik legfejlettebb előrejelző rendszer, amely egyből riasztja például az önkormányzati hatóságokat is, ha olyan nagy erejű földrengés közeledik, amely az épületekben is képes kárt tenni. Ez 2007 óta aktív, és csatlakoznak hozzá a szuperexpresszek, az atomreaktorok és a nagy gyárak is. A működéséről már korábban írtunk, ITT.

Most az utórezgések a CNN szerint még hetekig eltarthatnak, és akár az eddigieknél erősebbek is lehetnek.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez