Uganda Kelet-Afrika leghosszabb olajvezetékét építené meg

Uganda egy 1400 km hosszú vezeték építésébe fog hamarosan, hogy könnyedén tudja exportálni a külföldre szánt kőolajat.

A tengeri kijárattal nem rendelkező Uganda számára létfontosságú, hogy megépüljön a vezeték, mert különben nem lennének képesek nagyobb mennyiségben exportálni nemrég feltárt kőolajtartalékiakat. Becsélesek szerint körülbelül 6.5 milliárd hordónyi olaj lapul a föld mélyében, melynek kitermelése és eladása hatalmas lökést adhat az ország fejlődő gazdaságának.

Az ugandaiak először Kenyán keresztül szerették volna létrehozni a vezetéket, de végül Tanzánia mellett tették le a voksukat. Azzal indokolták a döntést, hogy Kenya jelenlegi biztonsági helyzete nem éppen a legalkalmasabb egy ilyen projekt megvalósítására. A szomáliai al Shabab radikális iszlamista terrorszervezet ugyanis gyakran hajtott végre támadásokat azokon a területeken, ahova a vezetéket tervezték, így a csőrendszer biztosan potenciális célponttá válna a terroristák számára, akik korábban Ugandában is hajtottak már végre támadásokat. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Uganda állomásoztat a legrégebb ótabékefenntartókat a polgárháborúba süllyedt Kenyában, amiért az al Shabab folyamatosan fenyegeti is az országot. A végleges döntéshez az is hozzájárult, hogy a tanzániai vezeték kiépítése valamivel olcsóbb lenne, mint a kenyaié. Emellett a Tanga kikötő jóval nagyobb forgalmat képes lebonyolítani, mint a kenyai Lamu, amely még mindig építés alatt áll, ráadásul nagyon közel van a szomáliai határhoz.

A tervezett vezeték 1400 km hosszú lenne, Uganda nyugati régióját kötné össze a tanzániai Tanga kikötővel, ahonnan hajókkal lehetne tovább szállítani a kitermelt kőolajat. A beruházás a jelenlegi becslések szerint 4 milliárd dollárba kerülne és 15 ezer ember számára biztosítana munkát. Ha mielőbb sikerülne elkezdeni az építést, akkor 2018-ban már át lehetne adni a vezetéket.

Az Ugandában feltárt jelentős kőolajkészlet kitermelésére a francia Total, a kínai CNOOC és a brit Tullow kapott engedélyt.

kép:pixabay.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez