Iskola előtt lőtték le az elnök biztonsági tanácsadóját

Továbbra sem nyugodt a helyzet Burundiban, ahol szinte mindennapossá váltak a politikai indíttatású gyilkosságok azóta, hogy 2015 júliusában vitatott körülmények között újraválasztottak Pierre Nkurunziza elnököt. Most az államfő egyik legfontosabb tanácsadóját ölték meg ismeretlen elkövetők.

Athanase Kararuza tábornok Nkurunziza elnök biztonsági tanácsadója volt. Éppen kislányát vitte az iskolába, amikor a jól felfegyverzett támadók hirtelen előbukkantak és tüzet nyitottak. A tábornok és felesége a helyszínen meghalt. Azt nem tudni, hogy kik követték el a merényletet, de szinte biztos, hogy Nkurunziza elnök ellenzői állnak a támadás hátterében.

Azóta, hogy Pierre Nkurunzizát újraválasztottak, egymás után veszíti el legfontosabb tábornokait, akik ellen gyakran brutális merényleteket hajtanak végre az ellenzői, akik most már lázadó szinten űzik az ipart. Tavaly augusztusban hatalmas port kavart Adolphe Nshimirimana tábornok halála, aki az elnök személyes testőrségének volt a parancsnoka. A tábornok támadói még rakétavetőket is bevetettek, hogy biztosan a túlvilágra küldjék az elnök biztonságáért felelős magasrangú tisztet.

Legutóbb, egészen pontosan április 24-én Martin Nivyabandi miniszter ellen is merényletet kíséreltek meg. Ő az emberi jogi tárca vezetője Burundiban, akkor támadták meg, amikor kilépett egy templomból. A minisztert kézigránátokkal próbálták megölni, de a merénylet nem járt sikerrel.

Elemzők szerint a mostani merénylet rendkívül érzékenyen érintheti Nkurunzizát, mivel a támadói láthatóan nem őt veszik célpontba, hanem közeli bizalmasait, akiknek az elvesztése komoly veszélyt jelenthet az elnök hatalmára. A mostani támadás is azt jelzi, hogy az elnök képtelen garantálni felső vezetőinek biztonságát. Ezért nem zárják ki, hogy ellenfeleinek pont az a taktikájuk, hogy a saját emberi fordítsanak hátat és buktassák meg az elnököt, hogy mentsék az életüket.

kép:yahoonews.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez