Még az idén újraegyesülhet Ciprus?

A jelenlegi Európa tele van jogilag rendezetlen területekkel. A befagyott konfliktusok közé tartozik az 1974 óta felosztott Ciprus – vélhetően már nem sokáig. Az Economist friss elemzése szerint bár több tényező is lassíthatja a folyamatot, a sziget újraegyesülésének tulajdonképpen már nincs akadálya.

Törökország azért indította meg Attila-hadműveletét Ciprus északi területei ellen 1974. július 20-án, hogy megakadályozza a sziget Görögországhoz csatolását. Emiatt törökök lakta északi és görögök lakta déli részre szakadt Ciprus.

A több mint negyven éve tartó állapot felszámolására az elmúlt évben 25-ször találkozott Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és Mustafa Akinci észak-ciprusi államfő. A sziget lehetséges újraegyesítéséről mindkét fél optimistán nyilatkozik és véleményükkel az ENSZ ciprusi különmegbízottja, Espen Barth Eide is egyetért. Az Eurasia Group elemzőintézet 60 százalékos esélyt lát arra, hogy 2016 végéig megegyeznek a felek.

ciprus2

A délen májusra tervezett parlamenti választás és az északi kormányválság ugyan lassíthatják a tárgyalásokat, de megakasztani aligha fogják. Az igazán nagy kérdést a kitelepítettek kárpótlása jelenti. Több milliárd euróra becsülik az 1974-ben otthonát elhagyni kényszerülő 160.000 görög és 40.000 török ciprióta kompenzálását. Sem a nemzetközi közösség, sem a pénzügyi válságból lábadozó dél nem valószínű, hogy kifizetné ezt a hatalmas összeget.

Márpedig gazdasági szempontból sokaknak jól jönne az egyesítés. A déli területek végre kijuthatnának a jelentős török piacokra, az északiak pedig erősen reménykedhetnének az Európai Unió alapjainak támogatásaiban. Nem utolsósorban pedig végre mindkét oldal értékesíthetné a sziget tengernyi offshore betéteit. Ráadásul a jelenleg számtalan komoly problémával bajlódó Ankarának is jól jönne, ha legalább egy konfliktus lekerülne az asztalról.

Az Economist ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár szép dolog a megegyezés, az etnikai ellentétek feloldásához kevés. Nem segít azonnal több mint negyven év konfliktusán, a kitelepítettek fájdalmán és az üresen kongó települések pusztulásán.

Képek: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez