Egy legenda vége: nem kell a brumby-ló Ausztráliának

A brumby-ló Ausztrália lakatlan területein élő kistermetű, szívós lófajta, amely elvadult házi lovaktól származik. Most jelentősen ritkítani akarják az állományt hazájában.

Szinte az összes, a híres Snowy-hegységben élő vadlótól meg akarnak szabadulni Ausztráliában. Új-Dél-Wales kormánya a lófajta állományának 90%-át szeretné leselejtezni a hegyvidéki régióban. A tudósok ugyanis azt állítják, hogy a lovak károsítják az érzékeny ökoszisztémát, és kárt okoznak a vadon élő állatok életterében is.

A brumby-ló mindazonáltal része az ausztrál folklórnak, számos televíziós műsorban és romantikus költeményben szerepelt már. A vadlovak a 2000-es Sydney olimpia megnyitóján is fontos szerepet töltöttek be. Sajnos azonban a hegyvidéki területeken elvadult kártevőknek tartják őket, amelyek veszélyeztetik az őshonos fajokat. A kormány tervei szerint 6 ezerről 600-ra csökkentik az állományt.

_85866522_gettyimages-104559660

Azonban vannak olyanok, akik erősen bírálják a tervet, mivel szerintük az amúgy is kihalófélben lévő faj az ausztráliai vadvilág része. Válaszul a média kérdéseire az állam környezetvédelmi minisztere, Mark Speakman azt mondta: az ügy igen komplex.

„Vannak különböző vélemények a közösségekben, melyek megosztják az embereket, de egyértelmű, hogy mindenki nagyra értékeli az egyedi környezetet a Kosciuszko Nemzeti Parkban. Egyes csoportok szerint viszont borzasztó, hogy ritkítani akarjuk a fajt a területen.”

Jan Carter, a „mentsük meg a brumbykat” csoport elnöke azzal érvel, hogy a vadlovak fontos részei az ausztrál történelemnek.

„Ők a mi kultúránk részei, ikonok, és megérdemlik, hogy megvédjük őket, humánusan bánjunk velük” – mondja. A csoport szerint inkább a nekik jutó területet kéne szabályozni, nem pedig szinte kiirtani a lovakat.

A ló eredetileg nem volt honos Ausztráliában. Az első európai telepesek, valamint az aranyásók telepítették be a XIX. században. Sok ló megszökött, vagy a tulajdonosa szabadon engedte, amikor lakóhelyet változtatott. Az erős, kitartó lovak pedig jól alkalmazkodtak a vad életmódhoz.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez