“A fiúk nagyon igyekeznek, mert félnek a katonaságtól” – érettségi orosz módra

Egész héten szép ruhában görnyedtek az érettségi tesztek fölött a magyar diákok. Máshol vajon hogyan élik meg ezt a kihívást a végzősök? Oroszországi tapasztalatairól Nagy Annával beszélgettünk, aki a Szentpétervári 2-es számú Gimnáziumban érettségizett.

Hány éves korban érettségiznek az orosz diákok?
– Az orosz iskola nem oszlik két részre, mint a magyar. Az egyébként 11 éves intézményt 5-6 évesen kezdik. Ha a belépéskor úgy látják jónak, akár ki is hagyható az első osztály. Rögtön másodikosok lehetnek azok, akik már tudnak írni-olvasni, vagy végig tudnak ülni egy órát. Így akár 16-17 évesen is érettségizhetnek Oroszországban.

Hány tantárgyból kell vizsgázni?
– Legalább háromból. Kötelező az orosz nyelvtan és a matematika, a többit pedig az alapján választják, mi kell a továbbtanuláshoz. Általában négyet szoktak csinálni, mert több lábon akarnak állni a felvételikor. Ez különösen igaz a fiúkra, akik lehetőleg szeretnék elkerülni a katonaságot.

érettségi5

Hogyan is van ez a sorkatonaság?
– Oroszországban a 18 éven felülieknek kötelező az egyéves sorkatonaság. Sokféleképpen ki lehet ez alól bújni, ilyen például a hallgatói státusz, de vannak különböző felmentések, igazolások, bokasüllyedés, stb. Vannak, akik nagyon félnek tőle. Mások pedig azt mondják, hogy ezt meg kell csinálnia minden férfinak.

Visszatérve az érettségire: mikor és hogyan kezdenek el rá készülni?
– Az iskola második felétől egyre többet foglalkoznak az érettségivel. Évente írják a kisérettségiket, a felkészítő teszteket. Így idővel jól megtanulják a feladattípusokat és emiatt nincs zsákbamacska. Pontosan tudod, mi várható majd a teszten. Én például tudtam, hogy 70 pontom biztosan lesz, mert képes vagyok az ehhez szükséges feladattípusokat megoldani. Viszont 100 pontos matek érettségit már azért is nehéz megírni, mert van egy rész, ahol akár egyetemi tananyagot, több megoldásos trigonometriát, vagy valószínűség számítást kérnek. Az orosz nyelvtannál sem érhet túl nagy meglepetés, mert szövegértelmezésből, esszéből és helyesírási szabályokból áll. Az esszé például egy problémáról szól, amit egy könyvvel kell illusztrálni. Ehhez pedig mindenki a Háború és békét szokta választani, mert abban minden probléma megtalálható.

érettségi1

Írásbeli és szóbeli is van?
– Szóbeli nincs, csak írásbeli mindenhol. Szóbeli még angolból, vagy irodalomból sincs. Esszéket kell írni. Egy-egy érettségi négyórás.

Mennyire szigorúak a vizsga körülményei?
– Másik iskolában írják az érettségit, így természetesen más tanárok is felügyelik. Nagyon szigorú, puskázni szinte lehetetlen. A mosdóba felügyelettel lehet kimenni, a lap leadása után. Persze az előrelátóak a vécében már jó előre eldugják a könyvet. Én például éppen ott találkoztam egy lánnyal, és annyit kérdeztem meg, hogy neki is az az eredmény jött-e ki, ami nekem. Ha a puskázó lebukik, kirúgják az érettségiről és a következő évben próbálkozhat legközelebb.

Oroszországban meg lehet venni az érettségit?
– Igen. Az már gyanús, ha valakinek három tantárgyból a maximális 300 pontja van. Hogy pontosan kit kell ehhez ismerni, nem tudom. De 50-100 ezer rubelből már megoldható. Mindenki be akarja magát biztosítani és amennyire csak lehet, magas pontszámot akar. Az állami egyetemeken ugyanis nagyon nagy a verseny, az önköltségesek pedig hihetetlenül drágák. Van, ahol félévente 300.000 rubelt, azaz körülbelül 1,5 millió forintot kell fizetni.

érettségi3

Rengeteg film szól arról, mennyire komolytalanul tudnak viszonyulni az érettségihez a diákok. Oroszországban mennyire befolyásolja ez az utolsó év hangulatát?
– Már az utolsó előtti év is nagyon az érettségiről szól. Akkor már mindenki jár magántanárhoz, vagy iskolai felkészítőkre. Egy-egy külön óráért körülbelül 7000 forintnyi rubelt kérnek. Amúgy a tanároknak sem mindegy az eredmény, mert ők juttatást kapnak. Ezért például a biológia tanár annyit kért tőlünk, hogy amit csinálunk, csendben csináljuk, hogy tudjon nyugodtan készülni az érettségizőivel. Nagyon durván felnőttünk az utolsó évre. Akkor már nem csináltunk olyat, mint korábban, hogy az iskola után vettünk egy üveg vodkát és berúgtunk. De a kemény munka közben mindig volt valami, amit várhattunk, például egy ünnepet, egy sporteseményt. Megvolt azért az egyensúly.

Ballagás van Oroszországban? Milyen az érettségi bankett?
– Két ceremónia van. Az egyik, az Utolsó csengő május közepén. Ekkor felvonulnak az osztályok és a majd szeptemberben kezdő 6 évesek is. A végzősök mindenkinek mindent megköszönnek, majd megszólal az utolsó csengő. Ezután következnek az érettségik és június 21. körül kapjuk meg a bizonyítványt. Ez olyan, mint egy diplomaosztó, amit követ a bankett.

érettségi6

Kívülállóként ez egy hatalmas rongyrázásnak tűnik. Valóban az?
– Igen. Méregdrága ruhákban, sminkben, cipőkben ülnek a vacsorán, illetve limuzinokkal róják az utcákat a részeg diákok. Eközben zajlik a városban a végzősök ünnepe, a Vörös Vitorla (oroszul Alie Parusza). A lányok ruhát varratnak, fogyókúráznak (volt, aki a bankett miatt dobott le húsz kilót). Az osztálytársaim teljesen el voltak ájulva, hogy a buli előtt három nappal nekem még nem volt cipőm. Másik fontos kérdés, hogy kivel mész. Mivel általában több a lány, mint a fiú, véres harc folyik értük. A lányok hónapokig hordják a fiúk táskáját, nehogy lánnyal kelljen bevonulniuk majd a bizonyítványosztásra. És arra is ügyelnek, hogy a fiú nyakkendője menjen a lány ruhájához. Mindezt a fiúk komolysággal és felelősséggel viselik. Ezt az egész ünnepséget egyébként az anyukák szokták szervezni. Úgy emlékszem, fejenként 15.000 rubelt, akkori áron körülbelül 100.000 forintot kellett fizetni. De én egy olyan gimnáziumba jártam, ahol sokaknak volt eredeti Gucci táskájuk.

A bankett után mikor van az egyetemi felvételi eredményhirdetése?
– Júliusban és augusztusban jelentkeznek az egyetemekre. Ott az érettségi pontszámok alapján állítanak fel egy sorrendet és hirdetik meg júliusban, hogy kiket vettek fel. Mivel egy ember több helyre is jelentkezett, ezután sakkozni kezd, melyiket is válassza. Ha ez a döntés megvan, módosulnak az egyetemek végleges sorrendjei. Ebben a második augusztusi körben sokan kerülnek előrébb, és így ők is felvételt nyernek.

Képek: Nagy Anna

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez