Rakéták Gázából, légicsapás Gázában

Az izraeli légierő a Hamász radikális palesztin szervezet két állására mért csapást a Gázai övezetben, válaszul a palesztin szervezet szombat reggeli rakétatámadásra – közölte az izraeli hadsereg.

Palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg között szerdán törtek ki közvetlen összecsapások a 2014-es izraeli-gázai konfliktus óta. Izrael kutatja, hol vannak olyan alagutak, amelyeket a palesztinok ástak az övezetből kiindulva Izrael területe alá. Palesztin fegyveresek szerdán aknavetőkkel lőtték az alagútkutató izraeli egységeket, amire az izraeli hadsereg ágyútűzzel felelt, később pedig légierejét is bevetette a Hamász “terrorista infrastruktúrája” ellen.

A légierő pénteken újabb támadást hajtott végre az övezetben, a hadsereg közlése szerint egy olyan hadállást vettek célba, amelyből az övezet határa mentén az alagutak után kutató izraeli katonákat támadták.

Iszmail Haníje, a radikális palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője kijelentette, hogy a Hamász nem akar háborút, de szembeszáll a területére betolakodó izraeliekkel. Az izraeli hadsereg ugyancsak közölte, hogy nem áll érdekében a konfliktus, de megakadályozza a Hamász “ördögi tervét” az izraeli közösségekbe való beszivárgásáról.

A radikális palesztin szervezet az utóbbi években a Gázai övezet erőforrásainak jelentős részét a földalatti alagutak létrehozására fordította, hogy meglepetésszerűen felbukkanó kommandósokkal érjenek el katonai sikereket egy Izrael elleni jövőbeli háború esetén.

Térkép: Al Dzsazíra

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez