Elviszik a migránsokat az idomeni táborból

Kiürítik az idomeni menekülttábort. A migránsok elszállítása megkezdődött, a görög-macedón határon létesült legnagyobb illegális menekülttábort teljesen felszámolja az athéni kormány – legalábbis ez a terv.

A hatóságok lezárták a területre vezető utakat, a térségbe több száz rohamrendőrt vezényeltek. A nyolcezer migráns áttelepítése várhatóan tíz napig is eltarthat. Rendőrségi források szerint az első buszok a közeli Szaloniki egyik központjába vitték az illegális bevándorlókat.

Hétfőn még ebédet főztek a migránsok, gyerekek játszadoztak a pocsolyákban az idomeni menekülttáborban, kedden reggel öt órakor megkezdődött a tábor felszámolása, és egyetlen újságírót sem engedtek már be, csak távolról szemlélhették, hogy szállnak buszokra az emberek.

Az idomeni gettóként is emlegetett tábor egy részét a migránsok a görög kereskedelem számára létfontosságú síneken építették ki, és már ötödik hete tartják megszállásuk alatt. A vonatok arra kényszerültek, hogy új útvonalon, Bulgária felé közlekedjenek. Ezt elégelte meg az athéni kormány, ezért elsőként a vasúti síneket tisztítják meg, ám sokan így sem akarnak elmenni.

A görög kormánynak abból is elege van, hogy a migránstáborban megjelentek a drogfutárok és az embercsempészek, egyes lefoglalt vagonokban pedig bordélyházakat működtettek. A helyzet annyira elfajult, hogy már a rendőrök sem merészkedtek be a sátrak közé, csak a táboron kívül ügyeltek a rendre. Az összetűzések is egyre gyakoribbak lettek, a bevándorlók hol egymásnak estek, hol a rendőröket provokálták. Nem tudtak beletörődni abba, hogy nem mehetnek tovább Macedónia felé.

A balkáni útvonalat márciusban zárták le a szkopjei hatóságok, azóta torlódott fel Idomeninél 14 ezer, főleg marokkói, tunéziai, afganisztáni és pakisztáni migráns. Idővel csökkent ugyan a számuk, mert sokan belátták, hogy nincs tovább, de így is több mint nyolcezren maradtak a táborban. A macedónok most a határzárat is megerősítik, újabb akadályok épülnek a két határ között.

Az első jelentések szerint a migránsok elszállítása zökkenőmentes, buszokon újonnan létrehozott, jobban felszerelt fogadóközpontokba szállítják át őket. Az akcióban legalább 700 egyenruhás vesz részt. A balkáni útvonal lezárása miatt eddig több mint 54 ezren rekedtek Görögországban.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez