Titokban végeztek ki három embert a Gázai övezetben

Kivégeztek három halálra ítélt férfit a Gázai övezetben – közölte kedden a területet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet által kinevezett főügyész.

Iszmail Dzsaber elmondta, hogy a gyilkosság miatt elítélt palesztinokat hajnalban titokban végezték ki. Biztonsági források közölték, hogy két bűnöst agyonlőttek, míg a harmadikat – egy rendőrt – felakasztották.

A főügyészi hivatal közleménye szerint az illetékes hatóságok elrettentés céljából és a bűnözés visszaszorítása érdekében hajtották végre a halálos ítéleteket.

A főügyész előzőleg kérte, hogy a bűnösöket nyilvános helyen végezzék ki. Ezt a gyakorlatot általában azon palesztinok esetében követik, akiket az Izraellel folytatott együttműködés miatt ítélnek el.

Bár jogvédők és nemzetközi szervezetek a Hamászt a kivégzések beszüntetésére szólították fel, Dzsaber kedden elmondta, hogy újabb halálos ítéletek végrehajtása várható. A Hamász által kinevezett, Gázában székelő főügyész hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárások lefolytatása alatt minden jogi lépcsőfokot és a vádlottat megillető valamennyi jogi garanciát tiszteletben tartanak.

A palesztin törvények értelmében Mahmúd Abbász palesztin elnök beleegyezése szükséges a halálbüntetés kirovásához. Mivel a Hamász és az Abbász mögött álló, mérsékelt világi Fatah párt külön utakon jár, a Gázai övezetet irányító szervezet nem kapott engedélyt a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökétől a halálos ítéletek meghozatalához.

Ahmed Brak, a ciszjordániai Rámalláhban – a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén – tevékenykedő főügyész a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a kivégzések a palesztin törvények durva megsértését jelentik, és aki közreműködött bennük, az bűnrészessé vált gyilkosságokban, ezért “helyi vagy nemzetközi szinten” bíróság előtt fog felelni érte.

A kivégzések várhatóan tovább szítják a két palesztin szervezet közötti ellentétet.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez