Meghalt Muhammad Ali, a bokszlegenda

I am the greatest! Én vagyok a legnagyobb! – hirdette magáról a nehézsúlyú bokszoló, aki a fekete polgárjogi mozgalom egyik szimbolikus figurája volt a hatvanas-hetvenes években Amerikában. 22 éves korában lett először profi világbajnok. Visszavonulása után rövidesen kiderült: Parkinson kórban szenved. 32 év után ez a betegség végzett vele. 74 évesen érte a halál Arizona fővárosában, Phoenixben.

Mindenkit meglepett amikor az ifjú fekete bokszoló legyőzte Sonny Listont és elnyerte a profi világbajnoki címet. Pedig nem kellett volna annyira csodálkozniuk, mert Muhammad Ali, akit akkor még Cassius Claynek hívtak, megnyerte a római olimpiát félnehézsúlyban. Nyolc az egyhez fogadtak a fiatal fekete bokszoló ellen akkor Amerikában. Jellemző az akkori időkre, hogy a győztes félmillió dollárt kapott, a vesztes viszont háromszor annyit!

A fiatal fekete bokszoló beállt azok közé, akik az egyenjogúságért küzdöttek. Malcolm X volt az eszményképe, aki a fegyveres harcot is elképzelhetőnek tartotta. Azt hirdette: a feketéknek át kell térniük az iszlámra az USA-ban. Cassius Clay is letette régi nevét, melyet még a fajüldöző Délen kapott Kentucky államban. Clay ugyanis egy rabszolgatartó neve volt, és a régi szokások szerint róla nevezték el a fekete rabszolgákat is. A fiatal bokszoló áttért az iszlámra. A Muhammad Ali nevet vette fel. Pályafutása 1966-ig ívelt felfelé, ám ekkor behívták katonának. Vietnamban tombolt a háború. Ali nemet mondott. Ötéves börtönre és 10 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték. Ami ennél is súlyosabb: elvették a versenyzési jogát.

060316_Muhammad_Ali_PI1.vadapt.664.high.14

Hosszas bírósági procedúra következett: 1971-ben visszakapta versenyzői jogait. A szorítóban kellett bizonyítania. Először nem sikerült: két nagy vereséget is bezsebelt. De azután jött az évszázad összecsapása Kinshasában. Mobutu elnök 10 millió dollárt adott, és Muhammad Ali újra győzött! Megint a csúcsra jutott. Sokak szerint ekkor kellett volna abbahagynia. De ő folytatta, hiszen ebből élt és imádta, hogy híres. A sok mérkőzés kikezdte egészségét. Orvosai többször figyelmeztették: hagyja abba! Végül sikerült rábeszélni Muhammad Alit a távozásra.

Hamarosan megállapították: Parkinson kórban szenved. Minden bizonnyal azért kapta meg oly fiatalon ezt a súlyos betegséget, mert rengeteg ütést kapott a fejére. Végül már alig tudott beszélni. Mégis azt mondta: megnyugodott a sorsában, mert vallása, az iszlám segíti ebben. Még életében csillag lett a Hollywood Boulevardon. De azt nem engedte, hogy a nevét is kiírják a járdára, mint más sztárokét: Mohamed próféta szent nevét ne tapossák a járókelők! – hangsúlyozta Muhammad Ali, a bokszlegenda, aki 74 éves korában halt meg Parkinson-kórban Arizonában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez