Változásokat követelnek Pakisztánban a szörnyű becsületgyilkosság után

Már el is temették a 16 éves diáklányt Pakisztán kulturális fővárosában, Lahorban. Édesanyja megfojtotta, majd a család elégette a holttestet. Miért? Mert a 16 éves Zénat Bibi hozzáment egy 20 éves motorszerelőhöz, annak ellenére, hogy családja ezt ellenezte. A fiatal férj gyilkossággal vádolja anyósát, akit a rendőrség letartóztatott Lahorban.

Pakisztánban a közösségi oldalakon óriási a felháborodás, hiszen évente 1200-1800 fiatal lány hal meg így. Ráadásul ez a becsületbeli gyilkosság nem valahol egy Isten hátamögötti faluban, hanem az ország kulturális fővárosában történt. Egy szenátorasszony a törvény megváltoztatását követelte. A törvény ugyanis nem ítéli egy egyértelműen a becsületbeli gyilkosságokat. Sőt azt is lehetővé teszi: a gyilkos megúszhatja a felelősségre vonást, ha az áldozat hozzátartozói megbocsátanak. Gyakran előfordul, hogy a gyilkos család megvásárolja a bocsánatot az áldozat családjától. A rendőrség igen gyakran magánügynek tekinti a becsületbeli gyilkosságot és nem avatkozik be a fiatal nők védelemében.

A közvéleményt most különösen megrázta, hogy a gyilkosságot az anya követte el. Ez nagyon ritka Pakisztánban, ahol a becsületbeli gyilkosságokat általában az apa vagy az idősebb fiú testvérek követik el. Navaz Sarif miniszterelnök már többször megígérte: megszigorítják a törvényt, de semmi sem történt. A konzervativ közvélemény a sariára hivatkozik. Jogi szakértők viszont arra mutatnak rá: a becsületbeli gyilkosságoknak sokkal több közük van a régi törzsi törvényekhez, mint Mohamed próféta tanításaihoz. A nők jogaiért küzdő szervezetek most azt remélik, hogy a 16 éves diáklány halála mozgósítja a közvéleményt, és végül a törvény is elítéli majd a becsületbeli gyilkosságokat Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez