A II. világháború óta nem volt ennyi menekült

Tavaly 65,3 millióra nőtt a világon a háború és üldöztetés miatt otthonukat hátrahagyó menekültek száma, ebből a szempontból a 2015-ös év a legsúlyosabb volt az emberiség történetében a II. világháború óta. Ennek nagyrészt a szíriai és az afganisztáni konfliktus az oka – olvasható az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfő reggel kiadott jelentésében.

A menekültek világnapja alkalmából közzétett, Globális trendek című tanulmány szerint már 2014 is rosszabb volt a korábbiaknál, ugyanis akkor 60 milliót tett ki a menekültek száma, de tavaly – miközben Európát hatalmas migrációs válság sújtotta – ez a szám csaknem 10 százalékkal nőtt, és ma meghaladja Nagy-Britannia lakosságát. Közülük a 2015 végén feljegyzett adatok szerint 21,3 millióan hagyták el hazájukat, 40,8 millió az otthonukból elüldözött, de saját hazájukban tartózkodó belső menekültek száma, további 3,2 millióan pedig menedékkérelmük elbírálására várnak.

A genfi központú szakosított ENSZ-szervezet felszólította az európai és más kontinensek vezetőit, hogy tegyenek többet a háborúk megfékezése érdekében, ami által csökkenhet a menekülthullám is.

Az UNHCR jelentésében rámutatott, hogy a Föld nagyjából minden 113. lakója külföldön élő menekült, hazájában tartózkodó belső menekült vagy menedékkérő. Miközben 2005-ben konfliktusok miatt percenként átlagosan 6 ember kényszerült otthona elhagyására, ma 24. Ezzel egy időben megsokszorozódtak a menekülési útvonalakon fennálló veszélyek – magyarázta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a jelentés genfi bemutatóján. A tengeren ijesztően sokan halnak meg, a szárazföldi utak pedig egyre inkább el vannak torlaszolva a lezárt határok miatt, néhány országban pedig politikai hangulatkeltés folyik a menekültek ellen – tette hozzá. Ráadásul csökken az államok hajlandósága arra, hogy megfékezzék a menekültválságot és annak legyőzése céljából összefogjanak “az emberiség közös érdekében” – sajnálkozott Grandi.

Az UNHCR szerint a menekültek mintegy fele 18 évnél fiatalabb.

A jelentés készítői felhívják a figyelmet arra, hogy a fejlett országokban rekordmennyiségű, 2 millió menekültkérelmet nyújtottak be tavaly, egyedül Németországban 441 900-at.

“Ez mindenekelőtt arra vezethető vissza, hogy Németország hajlandó befogadni a Földközi-tengeren 2015-ben átkelt menekülteket” – magyarázta jelentésében az UNHCR. Németországot a fejlett országok közül az Egyesült Államok követi a sorban a benyújtott menedékkérelmek száma alapján, amely tavaly 172 700 volt, többségük Közép-Amerikából, a szervezett bűnözés elől menekült az észak-amerikai országba. Ezenkívül Svédország és Oroszország is sok – 156 ezer, illetve 152 500 – menedékkérelmet vett nyilvántartásba.

Európába tavaly több mint egymilliónyian érkeztek. Grandi szerint hosszú távon nincs B terv Európa számára. “Európába továbbra is érkezni fognak a menedékkérők” – hangsúlyozta.

Kép: Szíriai menekültek (flickr.com)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez