Ha ezt nem osztod meg, nem vagy igazi kínai

Taktikát váltott Kína a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos követeléseit illetően. Az eddigi kommunista párti propaganda helyett most egy menő reklámban sorakoztatja fel érveit.

Vitatott a hovatartozása több szigetnek a Dél-kínai-tengeren. Nem mindegy, ki is felügyeli az amúgy még kiaknázatlan halászati lehetőségekkel, valamint olaj-, és gázlelőhelyekkel teli vizeket. Tajvan a Paracel-szigetekre, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Vietnam, Tajvan és Brunei pedig a Spratly-szigetekre tart igényt.

Mindkét esetben Kína az első számú ellenfél. Peking sajátjának tartja a Dél-kínai-tenger szinte teljes területét, azt hangoztatva, hogy területi követelései történelmi tényeken és bizonyítékokon alapulnak. Véleményét a kommunista propaganda eszközeivel is sulykolta – eddig.

Legújabb reklámja menő, színes és tinibarát. „Legújabb divat, csúcstechnológiai eszközök. Nem akarod ezeket megszerezni, amilyen gyorsan csak lehet?” – kérdezi a videó. Ha igen, akkor ahhoz gondtalan hajózásra van szükség a Dél-kínai-tengeren.

Ezt viszont különösen kockáztatja az Egyesült Államok által támogatott Fülöp-szigetek, amely 2013-ban nyújtotta be keresetét a hágai Állandó Választottbírósághoz, hogy bizonyítsa saját tengerhasznosítási jogait.

A legelőször a kínai közösségi oldalon, a Weibón bemutatott videó megítélése nem egyértelmű. Az egyik legnépszerűbb komment szerint: „Ha ezt nem osztod meg, nem vagy igazi kínai.” Mások viszont egyszerű hazugságnak nevezik Kína történelmi követeléseit.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez