Már nyolc emberéletet követelt az újabb kolerajárvány Ugandában

A Kayunga kerülteti tisztiorvos, dr. Ahmed Matovu szerint a megbetegedések Kayonza megyében jelentek meg. Eddig huszonegy esetet regisztráltak, de sajnos nyolc fertőzött személy már életét vesztette.

A járvány elfojtása nem egyszerű feladat, mert a tapasztalatok alapján rendszerint hamarosan újra felbukkan, ráadásul hatalmas földrajzi területen képes elterjedni. A hatalmas esőzések miatt még több esettel kell számolni.

A kolera gyógyítható. Baktérium okozza, amely többnyire ürülékkel és hányadékkal szennyezett ivóvízzel, valamint élelemmel terjed. Ugandában különösen nagy probléma a csatornázás (ez csak a lakosság 5 százaléka számára mgoldott) és a latrinák fedetlensége. Sajnos a legtöbbször a betegek már csak a bokorig jutnak el. Elképzelni is szörnyű, hogy mind a gödrök tartalma, mind a többi emberi ürülék a monszunesővel keveredve képezi az „ivóvíz” részét.

Orvosi csapatot küldtek a területen élők felvilágosítására és kezelésére. A kolera ellen létezik oltóanyag, amely gyengített baktériumot tartalmaz. Hatékonysága még nem megfelelő, mintegy 60-70%- os védelmet nyújt, ráadásul az antibiotikumok és az antimaláriás szerek még tovább csökkentik a hatását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez