Apró változás: az apró visszatér Belaruszba

Húsz év után visszatérnek a kisebb címletek a belarusz pénztárcákba és négy nullát is levágnak a fehérorosz rubelből mától. Ennek azonban szinte semmi jelentősége.

Tegnap még 10.000, ma már 1.000 belarusz rubel ér 140 forintot. És mától már nem BYR, hanem BYN a pénznem nemzetközi rövidítése. Ma lép érvénybe a jegybank redenominációja, ami viszont a belarusz rubelnek sem a vásárlóerejét, sem az árfolyamát nem befolyásolja. Sőt, még az inflációt sem.

Már pedig az nem alacsony, jelenleg 12 százalék körül mozog. 2011-ben még a 100 százalékot is meghaladta, miután a minszki kormány jelentősen emelte a béreket az állami szektorban. Akkor gyors ellenintézkedésként a fehérorosz rubelt 65 százalékkal értékelte le. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy Európa legszegényebb országának tartják Belaruszt. Tavaly például 4 százalékot esett a gazdaság, az idén legalább 2 százalékos csökkenést jósolnak az elemzők.

Technikai problémát is felvet a kiscímletű rubel mai megjelenése. Legalább 23.000 olyan pénztárgép van Belaruszban, amely képtelen a tizedesekkel dolgozni. Ezek lecserélését körülbelül 2 millió dollárra becsüli Anatol Sumcsanka minszki vállalkozó a Szabad Európa Rádió cikkében. Viszont a legtöbben valószínűleg az olcsóbb átprogramozást fogják választani, ami darabonként 30 dollár.

Egyébként Lukasenko már harmadszorra redenominálja a belarusz rubelt 1995-ös hivatalba lépése óta. Az előző két esetben nagyon gyorsan újra felütötte fejét az infláció. Így aligha változik most is bármi. Vélhetően a ma visszahozott aprók rohamosan válnak majd értéktelenné.

Ez inkább csak szimbolikus gesztus – magyarázzák a minszki szakértők. Lukasenko rendszeresen használja ezt a módszert a tényleges, átfogó reformok helyett. Most azt üzeni a népnek: „Tessék, visszahoztam nektek az aprót, legyetek rá büszkék!” Aztán majd pár év múlva újabb szimbólumot hoz divatba.

Kép: Ilyen az új belarusz ötrubeles (Youtube)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez