Új orosz útjelezés: vigyázat önjáró autó!

A hagyományos autókat önjáróakra cserélik húsz éven belül. A jóslat beteljesülésére nagyon készülnek Oroszországban, már a szükséges útjelzések is megvannak.

Az Állami Dumában tavaly márciusban tartottak kerekasztal beszélgetést az önjáró autók használatának törvényi kereteiről. Konkrét javaslatokat ekkor tárgyalt először az orosz törvényhozás – emlékeztetett a robogeek.ru orosz robottechnikai hírportál.

Ekkor dőlt el, hogy balesetkor az önjáró autóban ülő sofőrt kell felelősségre vonni az orosz törvények értelmében. Erre javasolta új útjelzők bevezetését a programozási biztonsággal foglalkozó orosz vállalat, a Cognitive Technologies.

útjel

„Figyelem, önjáró autók közlekednek a területen”, „Önjáró autós út kezdete” és „önjáró autós út vége” – ezt jelenti a három fenti tábla. Az Art.Lebedev stúdió készítette ezeket a Cognitive Technologies megrendelésére.

A Kommerszant orosz napilap beszámolója szerint az útjelzéseket már vizsgálja a belügyminisztérium. Ha minden rendben megy, akkor 2018-ban kerülnek próbaforgalomba Moszkvában, Moszkva megyében és Tatárföldön. Jelenleg ezen e három területen fejlesztik az önjáró járműveket. Az új útjelzések 2020-ban terjedhetnek el az oroszországi utakon.

Kép: Art.Lebedev

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez