Bringológia – kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Ahogy a kiállítás felvezetőjében írják: “A kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként. Európa számos nagyvárosában beszélhetünk a biciklizés forradalmáról: a kétkerekű az élhető városi környezet, a társadalmi mobilitás és a fenntartható gazdaság eszköze és szimbóluma lett.”

Az Iparművészeti Múzeumban november 27-ig látogatható kiállítás a kortárs dizájn legfrissebb, a kerékpárral kapcsolatos innovációiból szemezget.

múz12

A Bringológia több mint 10 ország tervezőinek munkáiból válogat, miközben bemutatnak néhány darabot a Közlekedési Múzeum különleges gyűjteményéből is.

múz14

Látható például egy 1935-ben készült teherhordó-kerékpár. Megépítője Szabó Sándor vízvezetékszerelő volt, aki maga tervezte kádak, fürdőkályhák szállítására alkalmas járművét. Mellette megtekinthető több hasonló kortárs alkotás is.

múz3

Hasonlóan párban mutatják be az 1970-ben készült (bár sorozatban soha nem gyártott) Csepel összecsukható kerékpárt és mai megfelelőjét.

múz10

Láthatunk használati tárgyakat alkatrészekből, amelyek az újrahasznosítás jó példái – lámpák, asztalok, tükrök, fogasok.

múz15

Technikai eszközöket is felvonultat a tárlat, ilyen például a bukósisak légzsákkal, vagy a fény hatására foszforeszkáló, addig fekete trikó.

múz2

Van kerékpár bambuszvázzal (melynek vázát “fair trade” módon gyártják Ugandában). Az egyik kedvencem, a kátyút jelző, úthibát bejelentő alkalmazás. Nemcsak rögzíti a kerékpár által észlelt rázkódás helyét, hanem meg is jelöli azonnal egy festékszóróval (vízben oldódó festékkel).

múz7

Olvashatók leírások különböző programokról is, így például egy londoni vállalkozás menedékkérőknek újít fel használt bicikliket. A munkát profi szerelők együtt végzik velük.

múz13

A kiállított tárgyak, innovációk megalkotói közt nagyon sok a magyar – és ami szintén jó hír, a múzeumi boltban több találmány meg is vásárolható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez