Több mint 20 ezer tanár nem taníthat tovább Törökországban

A török oktatási minisztérium 15 200 dolgozóját függesztette fel tisztségéből a sikertelen puccskísérlettel összefüggésben – jelentette az NTV hírtelevízió. Több dékánt is menesztettek, valamint tanárok engedélyét vonták be.

Felfüggesztették állásából a török titkosszolgálat mintegy 100 tagját is kedden, mert állítólag kapcsolatban álltak Fethullah Gülen Amerikában élő hitszónok mozgalmával, amely a török kormány szerint a múlt heti puccskísérlet mögött áll.

Egy magas rangú tisztviselő azt is elmondta: többségük nem aktív ügynökként dolgozott.

A TRT török állami televízió ezzel párhuzamosan azt jelentette, hogy a török felsőoktatási tanács 1577 dékánt menesztett. Állami és magánegyetemek is érintettek. A török oktatási minisztérium bevonta 21 ezer, magánintézményeknél dolgozó tanár engedélyét is.

“Bejelentések szerint ezeknek az embereknek többnyire közük van terrorista tevékenységekhez” – közölte az illetékes, de részleteket nem ismertetett.

A szociális és családügyi minisztériumból csaknem négyszáz dolgozót bocsátottak el.

Törökország Recep Tayyip Erdogan török államfő egykori mentorát, a jelenleg az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokot teszi felelőssé a félresikerült államcsínyért.

A július 15-i katonai puccskísérlet óta a török hatóságok több tízezer közalkalmazottat mentettek fel tisztségéből, és további ezreket vettek őrizetbe.

Kedden őrizetbe vették Erkan Kivrakot, a török államfő katonai tanácsadóját. A légierő tisztje éppen szabadságát töltötte egy antalyai hotelben – jelentette az Anadolu hírügynökség. Vasárnap egy másik elnöki tanácsadó, Ali Yazici ezredes letartóztatását jelentette a DHA hírügynökség.

Abdulkadir Selvi, a Hürriyet című török napilap újságírójának keddi cikke szerint két katonai helikopter és a különleges egységek 25 tagja tűnt el a puccskísérletet követően.

Két helikopter szállt fel hétfőre virradóra, hogy kimentsék a különleges egységek 25 tagját, akik az Erdogan elleni sikertelen rajtaütést követően menekültek a Marmaris körüli erdős területre, a helikoptereknek azóta nyoma veszett – állította Selvi.

A török államfő szóvivője szerint a térségben 14 katonát vettek őrizetbe, a csoportból azonban többen továbbra is szökésben vannak, harci jármű azonban szerinte nem hiányzik.

A török államfő a pénteki hatalomátvételi kísérlet alatt az Égei-tengernél nyaralt.

A The Times című brit konzervatív napilap szerint a puccskísérlet óta az Égei- vagy a Fekete-tengeren szolgálatot teljesítő 14 török hadihajó nem tért vissza kikötőjébe. A török miniszterelnök-helyettes azonban a nap folyamán cáfolta a török hadihajók eltűnéséről szóló értesüléseket. Az elnöki szóvivő pedig megerősítette: nincsenek eltűnt katonai járművek, minden helikopterrel és harckocsival el tudnak számolni. Az ankarai hatóságok – írja a lap – attól tartanak, görög kikötők felé tarthatnak a hajók, hogy politikai menedékjogot kérhessenek. A Times úgy tudja: Veysel Kosele admirális, a török haditengerészet főparancsnoka ismeretlen helyen tartózkodik a pénteki események óta. Nem tudni, hogy az államcsíny kitervelői között van-e, vagy esetleg menekülő puccsisták tartják fogva.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez