Bízik a magyar segítségben a marokkói vízügyi miniszter

Afrika kapujában nagyon fontos a víz. Magyarország a víz hazája. A két ország gyümölcsözőnek ígérkező együttműködéséről tárgyalt a marokkói vízügyi miniszter a Magyar Afrika Társaság elnökével.

Marokkó vízügyi minisztere, Charafat Afailal a magyar belügyminisztérium meghívására érkezett két napra Budapestre. A felek keretszerződést kötöttek, hogy zavartalanul alakulhassanak közös projektek.

Balról jobbra: Marokkó magyarországi nagykövete, Noureddine Benomar, mellette Marokkó vízügyi miniszteri biztosa, Charafat Afailal
Balról jobbra: Marokkó magyarországi nagykövete, Noureddine Benomar, mellette a marokkói vízügyi miniszter, Charafat Afailal

Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a marokkói Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC). Balogh Sándor az előbbi, Steier József az utóbbi vezetőjeként ült tárgyalóasztalhoz a marokkói vendéggel.

Szemben jobbra: A Magyar Afrika Társaság elnöke, Balogh Sándor
Szemben jobbra: a Magyar Afrika Társaság elnöke, Balogh Sándor

Marokkóban nagyon fontos a víz, és a globális felmelegedés okozta problémák komoly fejtörést okoznak az afrikai országban, amiről már a párizsi klímacsúcs során is beszéltek – magyarázta Balogh Sándor. A diskurzus november 28-án Budapesten folytatódik a vízügyi csúcstalálkozón, amelynek előzetes találkozója volt a mostani.

Marokkó problémáinak megoldásában óriási segítséget nyújthat Magyarország és a magyar technikai fejlesztések (például vízszigetelés). A miniszterrel érkező delegáció két tagja is ilyen innovációkat keres – tájékoztatott Steier József.

Az AHU és a marokkói HTCC vezetői mellett Charafat Afailal és Marokkó magyarországi nagykövete, Noureddine Benomar is nagyon fontosnak nevezte a mostani találkozót. A nagykövet hangsúlyozta, nagyon optimista a marokkói-magyar kapcsolatok jövőjét illetően. A miniszter szerint a két ország nemcsak gazdaságilag, de egyéb fejlesztésekkel is segítheti egymást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez