Átírhatja az esélyesek listáját – súlyos doppingvád a kenyai csodafutók ellen

El tudom intézni, hogy a doppingellenőrzés mintái ne mutassanak ki pozitív eredményt! – mondta a kenyai atlétikai válogatott sportigazgatója, aki szerény 10 ezer fontot kért ezért. A felvétel rejtett kamerával készült egy luxusbárban, és az ARD német közszolgálati televízió mutatta be szombat este.

A brit Sunday Times cikke is megerősíti a hírt – a kenyai csodafutók szisztematikusan megsértették a doppingellenőrzés szabályait. Az orosz atlétákat éppen erre hivatkozva tiltották el az olimpiától.

Hogy csinálták? Van egy brit pár, aki a nemzetközi doppingellenőrzésben dolgozik. Ők 12 órával az ellenőrzés előtt tudják, hogy mikor kit fognak ellenőrizni. Azonkívül hozzáférhetnek a doppingmintákhoz is. Ez nagyon súlyos vád – mondta a kenyai csapat szóvivője az olimpián Rio de Janeiróban. A kenyaiak legutóbb Pekingben az atlétikai világbajnokságon a legtöbb érmet gyűjtötték be. Tehetségüket senki sem vitatja, de az egész atlétikai világban elterjedt a hír: nemcsak ennek köszönhetik az eredményeiket.

Májusban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség deklarálta is: a doppingellenőrzés Kenyában nem felel meg a nemzetközi normáknak. Michael Rotich, aki a rejtett kamerás felvételen nyíltan dicsekszik azzal, hogy be lehet csapni a nemzetközi doppingellenőrzést, jelenleg a kenyai atlétikai válogatott igazgatója. Ha kizárják a kenyai atlétákat a riói olimpiáról – épp úgy, mint az oroszokat – akkor az átírhatja az esélyesek listáját, hiszen a kenyai csodafutók szinte mindent megnyertek az elmúlt években.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez