Csaknem másfél millió gyereket üldözött el a Boko Haram

Mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült otthona elhagyására Nigéria északi részében és a szomszédos államokban a Boko Haram terrorszervezet erőszakcselekményei miatt – közölte csütörtökön az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A világszervezet hivatala friss jelentésében arra a további egymillió gyermekre is felhívta a figyelmet, akik a Boko Haram által ellenőrzött vagy a segélyszervezetek számára elérhetetlen területeken ragadtak.

Az UNICEF kitért arra is, hogy a Csád-tó régiójában – ez Nigéria mellett Kamerunt, Csádot és Nigert foglalja magában – körülbelül 475 ezer gyerek alultápláltságban szenved, és ebből az állapotból csak egy speciális táplálási terápiával tudnak teljesen felépülni.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a térségben március óta csaknem megduplázódott, nagyjából 4,5 millióra nőtt az élelmiszersegélyre szoruló emberek száma.

Manuel Fontaine, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai igazgatója elmondta, hogy a folyamatosan növekvő szükségletek miatt a segélyszervezetek egyre leterheltebbek. Mint hozzátette, mindeközben az UNICEF eddig csupán 13 százalékát kapta meg annak a 308 millió dollárnak (több mint 84 milliárd forintnak), amelyre a szervezetnek szüksége lenne a régióban élő gyerekek és családok megsegítésére.

A Boko Haram hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az összecsapások átterjedtek a szomszédos Kamerun, Csád és Niger területére is. A nigériai terrorszervezet 2014 áprilisában 270 iskoláslány elrablásával került reflektorfénybe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez