Az amerikaiak megölték az Iszlám Állam második emberét, a szóvivőt

Az Aleppó körüli harcokban veszítette életét az Iszlám Állam arca.

Abu Mohamed al-Adnani két évvel ezelőtt felszólított minden hithű muzulmánt, hogy “gyilkoljanak hitetlen franciákat, amerikaiakat és minden olyan hitetlent, aki velük szövetkezik!” Erre a felhívásra hivatkozott az a dzsihádharcos, aki megölt egy rendőr házaspárt júniusban Franciaországban. A nizzai merénylő ugyanerre a felhívásra utalt, amikor kamionjával 83 ember halálát okozta a tengerparti sétányon.

A késes intifáda hatására buzdította arra híveit az Iszlám Állam, hogy magányos farkasként öljék a “hitetleneket”. Izraelben nemigen hisznek a magányos farkas elméletben. A terrorelhárítók szerint sokkal inkább a dzsihádharcosok irányításának új formájáról van szó.

Abu Mohamed al-Adnani 1977-ben Szíriában született. Korábban az al-Kaida soraiban harcolt Irakban. Állítólag együtt ült az amerikaiak börtönében Abu Bakr al-Bagdadival, aki magát Kalifának nevezi. A börtönből megszöktek, és hozzáláttak az új tipusú dzsihádszervezet létrehozásához. Kezdetben az amerikaiak azt várták tőlük, hogy megbuktatják Aszad elnököt Szíriában. Ezt az Iszlám állam ötéves harc után sem érte el, viszont szembefordult a Nyugattal. A dzsihádharcosok most Aleppó körül egyszerre harcolnak Aszad csapatai és az amerikaiak által támogatott milíciák ellen. Sőt az ellenfeleik közé immár felsorakozott a török hadsereg is. Az Iszlám Állam szóvivője azért utazott a frontra, hogy lelket öntsön a dzsihádharcosokba, akik a sorozatos vereségek miatt meginogni látszanak.

Abu Mohamed al-Adnani halálhírét az amerikaiak nem erősítették meg. Az Iszlám Állam ugyanakkor azt közölte: augusztus 29-én már el is temették az Iszlám Állam arcát, akit Párizsban azzal gyanúsítottak, hogy ő tervelte ki a merényletsorozatot a francia fővárosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez