Irak “visszavette az Iszlám Állam területének több mint negyedét” – Pentagon

Az ISIS elvesztette az általa elfoglalt iraki területek több mint negyedét, mióta augusztusban megkezdődtek ellene az amerikaiak vezette koalíció légicsapásai – jelentette ki a Pentagon szóvivője.

Steve Warren ezredes szerint korai még azt mondani, hogy visszavonulóban a hullám, de a légicsapások és az iraki szárazföldi erők “határozottan okoztak károkat”. Az Iszlám Állam tavaly nyáron, júniustól foglalta el Szíria és Irak területének egy részét.

A bejelentés Obama amerikai elnök és Haider al-Abadi iraki kormányfő washingtoni tárgyalásait előzte meg. Az iraki miniszterelnök azt szeretné, ha a koalíció fokozná légitámadásait az ISIS ellen. A szóvivő sajtótájékoztatóján konkrét számokról is beszélt. Ezek szerint  az Iszlám Állam iraki területeinek 25-30 százalékát veszítette el, úgy 13 – 15 és félezer négyzetkilométert.

A frontvonalat sikerült nyugaton és délen visszaszorítani, Irbil, Babil, Bagdad és Kirkuk vidékén. “A stratégiai fontosságú infrastruktúrák és városok között, amelyek fölött az ISIS elveszítette az ellenőrzést, ott van a moszuli gát, Zummar és a Szindzsár hegység környéke”. Az pedig csak idő kérdése, hogy mikor sikerül visszafoglalni egész Tikritet – mondta Warren ezredes. De szerinte nagyon hamar.

Abadi iraki kormányfő a múlt héten hirdetett hadjáratot az iszlamisták kiszorítására az ország legnagyobb tartományából, Anbarból. Az ISIS pozíciói Szíriában ugyanakkor nagyjából érintetlenek maradtak az ottani légicsapások szeptemberi megindítása óta is. Szuveidának, Damaszkusz környékének és Homsz tartománynak a megszerzésével  ellensúlyozták az iszlamisták Aleppo és Haszake tartomány elvesztését.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez