Sok emelet magasról lökik le az állítólagos melegeket az ISIS fegyveresei

A felvételek a Twitteren jelentek meg, az Iszlám Állam rakta ki őket. Mint ahogy azok a képeket is, amelyeken halálra köveznek egy nőt, házasságtörés vádjával. Vagy tömegesen végeznek ki embereket, Irak Ninive tartományában.

A sokkoló fotók mind-mind Irakban készültek, az Iszlám Állam által megszállt területeken. Ninivében, Moszulban. A két férfit egy magasház tetejéről taszítják a mélybe, miközben a lent összeverődött tömeg végigbámulja, ahogy a halálba zuhannak. És azt is sokan nézik, amint megkövezik a házasságtöréssel meggyanúsított, tetőtől talpig feketébe bújt asszonyt, akinek csak a piros zoknija világít a horrorisztikus képeken. Vagy keresztre feszítenek két, tolvajlással meggyanúsított férfit. Az utóbbi büntetés egyébként meglehetősen gyakori az ISIS ellenőrzése alatt álló területeken: van, hogy a már más módon kivégzett embereket szögelik föl a keresztre. A most közzétett fotókon feketemaszkos férfiak hátulról lövik fejbe a kereszten lógó áldozataikat, a helyiekből álló nézőközönség előtt.

kövezés

Az Iszlám Állam csütörtökön kezdte ontani ezeket a fotókat a közösségi médiában. Szíriának és Iraknak azon a területein, ahol az ISIS az úr, az iszlám törvénykezés, a saría szó szerinti, puritán alkalmazása a jellemző. A Brooking’s intézet dohai központjának szakértője, Charles Lister így ír az ISIS-féle kormányzásról:

“A saría szigorú formájának bevezetése nyilvánvalóan központi eleme az ISIS kormányzásának. Ez magába foglalja a hudud alkalmazását, vagyis a rögzített, nem változó büntetések kiszabását komoly bűncselekményekért, a napi öt ima betartásának kikényszerítését, a kábítószer, az alkohol és a dohány betiltását, a személyes megjelenés ellenőrzését, beleértve a ruházatot, a szerencsejátékok, a nem iszlám zene és a nemek keveredésének tilalmát, vagy például a vallási szent helyek lerombolását.”

A nyilvános kivégzésekkel egyrészt a saját saría-értelmezésének szerez érvényt az ISIS, másrészt pedig a helybélieket terrorizálja, figyelmezteti a feltétel nélküli engedelmességre. De ellenfelei megfélemlítésére is alkazza a taktikát az Iszlám Állam.

A csütörtök óta terjedő képeken nagy felbontásban, jól megkomponálva láthatók a kivégzések. A jó minőségű fotók az Iszlám Állam jól kidolgozott propagandahadjáratának részei. Készek a megosztásra, és nyilvánvalóan az is a készítők célja, hogy bejárják a világot. És ez működik is. Obszcének és kegyetlenek a képek. A Daily Beast szerint olyanok, mint az élet az ISIS alatt.

Fotók: Twitter

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez