33 méter magas, 65 tonna acélból: ilyen lesz a vizes vébé óriástornya

A Batthyány térnél az alsó rakparton és a Dunán felépülő ideiglenes acél ugrótorony lesz a jövő évi FINA Világbajnokság egyik nagy látványossága. A minősítést már az ideiglenes építmény méretei is igazolják, noha a még nagyobb attrakcióval maguk a sportolók szolgálnak majd – írja a BP2017 Média.

A Magyarországon most bemutatkozó óriástoronyugrás férfi és női versenyeinek különlegesen bátor résztvevői egy harminchárom méter magasságú és 65 tonna súlyú toronyra felkapaszkodva, majd onnan egy ahhoz kapcsolódó 15 méter átmérőjű és körülbelül hat méter mélységű mobil medencébe érkezve mutatják be elképesztően nehéz ugrásaikat.

A férfiak 27 méter magasságban kialakított platformról ugranak a mélybe, a nők pedig 20 méterről. Mindehhez nehezen felülmúlható szépségű hátteret a „túlparti” Parlament épülete biztosít majd. Az ugrások, illetve a Duna és az Országház épületének összképe sokmilliárdnyi televíziónézőt fognak gyönyörködtetni, és velük együtt persze azokat is, akik a helyszínen követik a „bátrak sportjának” versengéseit.

Az acéltorony és a medence egy 17×47 méter alapterületű vasbeton platformra kerül, amelynek kialakításához 615 m3 betont és 125 tonna betonacélt használnak fel. A platform alépítményét a Dunában alakítják ki, illetve a Dunán lehorgonyzó hajóról építkezve. Mindez olyan körültekintő tervezéssel fog megtörténni, hogy az autós és villamos forgalmat csupán a rendezvény alatt kell korlátozni.

Az óriástoronyugrás 2013-ban, a barcelonai világbajnokságon került először a programba, és a sikeres premiert követően tavaly Kazanyban is a vb egyik színfoltja volt.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez