Évekig négy fal között – remeteélet Japánban

Japán annak ellenére, hogy 127 millióan lakják, a magányosok országa. Ez annyira igaz, hogy van egy réteg, melynek tagjai évekig ki sem jönnek a szobából.

Becslések szerint Japánban 541 ezer 15 és 39 év közötti ember kerüli a társas kapcsolatokat, és inkább magára zárja a szoba ajtaját – derül ki egy kormányzati felmérésből, melynek eredményéről a Japan Times számolt be.

Összehasonlítva a korábbi Miniszterelnöki Hivatal által 2010-ben készült felméréssel, azt láthatjuk, hogy az úgynevezett hikikomorik száma csökkent, akkor ugyanis összesen 696 ezret számoltak. A mostani felmérés azonban sajnos nem ad teljes képet, mert kimaradtak belőle a 40 év felettiek. Pech, hiszen köztudott, hogy Japánban az idős nyugdíjasok is szívesen élnek visszavonult életet.

A hikikomori kifejezést azokra használják, akik hosszabb időre kivonják magukat a társadalmi létből. Bezárkóznak otthonukba, akár évekre, és lehetőleg nem állnak szóba senkivel. Az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium meghatározása szerint hikikomori az, aki legalább hat hónapja otthon van, nem jár iskolába, vagy munkába, és nem beszél másokkal. A felmérés szerint az 542 ezer ember 35%-ka legalább 7 évre vállal önként ilyen „börtönt”.

Basic CMYK

Kiderült, hogy a hikikomorik száma 35 és 39 év között megduplázódik, de érdekes az is, hogy 2010-hez képest nőtt azok száma, akik 20-24 éves kor között döntenek a remetelét mellett. Az ilyen fiatalokat ráadásul több esetben a szülők is “támogatják”, sőt segítik őket abban, hogy lehetőleg semmilyen külső hatás ne érje őket. A szülőkkel például akkor sem szeretnek találkozni, ha vécére mennek.

A furcsa döntés kiváltó oka egyébként igen összetett, de egyszerűen szólva a japán társadalmi élet igen bonyolult tud lenni. Vannak olyanok, akik egyszerűen nem képesek megfelelni az elvárásoknak az iskolában, vagy a munkahelyen, így kivonják magukat. Sokan semmilyen személyes kapcsolatot nem képesek fenntartani.

A legtöbben azok vannak, akik több mint 7 éve vonták ki magukat a forgalomból (34,7%), őket követik azok, akik 3-5 évre (26,6%), majd akik 5- évre (12,2%). A többiek ennél kisebb időt töltenek bezárkózva.

139904469878

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez