Északi rémálom: jegesmedvék fogságában a tudósok

Magányosan dolgozgat hősünk az Északi-sarkon, amikor hirtelen farkasszemet néz vele egy jegesmedve, majd az emberi tűrőképesség határait átlépve végül megszabadul a halálos veszedelemtől – a filmekben. Jelenleg 5 orosz sarkkutató egy tucatnyi jegesmedvével néz farkasszemet egy észak-szibériai szigeten – a való életben.

Az eddigi megfigyelések szerint a Kara-tenger Trojnoj szigetén 4-6 jegesmedve fordul elő augusztus végén, szeptember elején. Szombat óta egy tucatnyi mászkál az orosz meteorológiai állomás körül, köztük tíz jól megtermett felnőtt példány, a többiek bocsok.

Eredetileg a tudósoknak két kutyájuk volt, ám az egyiket felfalta egy jegesmedve. Azóta gyakorlatilag ostrom alatt tartják az állomást az állatok. Mivel elfogytak a megfélemlítésre használatos petárdák, az emberek nem tudják elhagyni a biztonságot adó épületet és így a megfigyelési feladataikat sem tudják végezni.

Baj van! – jelezte azonnal az illetékeseknek az állomás vezetője, Vagyim Plotnyikov. Ők válaszoltak is és azt ajánlották, oldják meg a problémát önállóan, a körülményeknek megfelelően – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

Amellett, hogy több mint tíz éhes fenevad feni fogait a sarkkutatókra a semmi közepén, még két dolog hátráltatja a megoldást. A hét elején egy jegesmedve betörte az egyik raktárépület ablakát és csak remélni lehet, hogy mancsával nem éri el az éves élelmiszerkészletet. A szabadulást és a petárdákat ígérő hajó érkezése pedig csak egy hónap múlva esedékes.

Tegnap a TASZSZ beszámolt arról, hogy Szergej Donszkoj ökológiai miniszter utasította az állami Hidrológiai Intézetet (Roszgidromet), hogy gondoskodjanak a sarkkutatók és a jegesmedvék biztonságáról. A jegesmedvék ugyanis veszélyeztetett állatok és 1957 óta tilos rájuk vadászni Oroszországban. Tegnap óta még nem érkezett hír Trojnoj szigetéről.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez