Az elnökjelölti viták előtt négy pont a különbség

Az első elnökjelölti vita előtt négy ponttal vezet Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt vetélytársával, a republikánus színekben induló Donald Trumppal szemben – derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés eredményeiből.

A Reuters/Ipsos közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a valószínűleg szavazók 41 százaléka Clintonra voksolna, míg Trumpra 37 százalékuk. A 2016-os választási kampány jelentős részében Clinton vezetett, bár előnye csökkent a két párt júliusi konvenciója óta.

Alig hat héttel a november 8-i választásokat megelőzően, a New York állambeli Hempsteadben, a Hofstra Egyetemen hétfőn tartandó vitájuk lesz az első a tervezett háromból.

A párbaj nagy lehetőség lesz mindkettőjüknek, hogy a megszólítsák azokat a választókat, akik még nem határoztak, kire szavazzanak. Ez nem is lehet könnyű, hiszen a negatív hangulatú kampányban a jelöltek egymást megbízhatatlannak és az országra veszélyesnek nevezték. Egy másik, az AP-GfK által közzétett reprezentatív felméréséből az derült ki, az amerikaiak fele fél Trumptól, egyharmaduk véli úgy, hogy ő a legkevésbé alkalmas az elnöki tisztségre.

Ez a közvélemény-kutatás kimutatta azokat az akadályokat, amelyek Trump előtt tornyosulnak, hogy megelőzze Clintont. A szavazók legtöbbje ellenzi azt a bevándorlással kapcsolatos keményvonalas megközelítést, amely a milliomos üzletember kampányának középpontjában áll. Láthatóan jobban bíznak abban, hogy Clinton képes kezelni az ország előtt álló különféle ügyeket. Nemzetbiztonsági kérdésekben sem bíznak a republikánus jelöltben, ami szintén Trump politikája homlokterében szerepel.

A republikánus jelöltnek kétségtelenül van egy szenvedélyes bázisa, és ez a hév a jelölőgyűléseken a háttérben álló támogatókon is meglátszott. Az emberek azonban nem osztoznak ezen az izzó szenvedélyen. A regisztrált szavazóknak csupán a 29 százaléka jönne tűzbe, és csak 24 százalékuk lenne büszke ha novemberben Trump győzne. A szavazók egynegyede tartja azt üzletembert jószívűnek, és alig egyharmada nem tartja fajgyűlölőnek.

A lakosság ugyanakkor Clintontól is fanyalog. A szavazók 39 százaléka tartja szerencsésnek a demokrata induló jelöltségét, 56 százaléka viszont előnytelennek. Kevesebb mint egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy lelkes vagy büszke lenne, ha ő kerülne a Fehér Házba. Míg a felmérésben résztvevők 44 százaléka kijelentette, félne ha Clintont, a volt a külügyminisztert választanák meg, ugyanebben a kérdésben Trumpról 56 százalék mondta ugyanezt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez