Háborús bűn – kivonulás a rendkívüli BT-ülésről

Az Egyesült Államok, Franciaország, és Nagy-Britannia kezdeményezésére vasárnap összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a szíriai Aleppóban dúló harcok fokozódását.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: Oroszország szíriai tevékenysége barbarizmusnak minősül, nem pedig terrorellenes bevetésnek. Szerinte Moszkva egy “gyilkos rezsimet” támogat Szíriában.

“Ahelyett pedig, hogy békét igyekeznének teremteni, Oroszország és Bassár el-Aszad szíriai elnök háborút szítanak. Ahelyett, hogy életmentő segélyeket engednének a civilekhez, Oroszország és Aszad humanitárius konvojokat bombáznak, kórházakat és elsősegély nyújtókat, akik kétségbeesetten igyekeznek életeket menteni” – tette hozzá az amerikai diplomata.

Francois Delattre, Franciaország ENSZ nagykövete a BT ülése előtt úgy vélekedett, hogy háborús bűncselekményeket követnek el a felek Aleppóban. Hangsúlyozta: ez nem maradhat megtorlatlanul.

Matthew Rycroft, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete ugyancsak bírálta a nemzetközi jog megsértésének kirívó eseteit az észak-szíriai városban, egyben rámutatott, hogy Aleppó lakónegyedei ellen egyebek mellett gyújtó és bunkerromboló bombákat vetnek be.

A nap folyamán a BBC-nek nyilatkozó Boris Johnson brit külügyminiszter elmondta: lehetséges, hogy Oroszország és Szíria háborús bűncselekményt követtek el. Szerinte ki kell vizsgálni, hogy az ENSZ segélyszállító konvoja ellen Aleppó mellett végrehajtott támadás annak tudatában történt-e, hogy civil célpontról van szó.

“Ez egy háborús bűntett” – fogalmazott Johnson. Moszkva és Damaszkusz is tagadta, hogy közük lenne a több mint 20 emberéletet követelő támadáshoz. Oroszország vétkes abban, hogy elodázza és sokkal kegyetlenebbé teszi a háborút Szíriában – vélekedett a brit külügyi tárca vezetője.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor rámutatott, hogy jelenleg szinte lehetetlen feladat békét teremteni Szíriában, mert több száz milícia felfegyverezése zajlik, az ország területét pedig civil és katonai célpontok közti különbségtétel nélküli bombázások érik.

Jelenlévő diplomaták szerint amikor Bassár Dzsafari, Szíria ENSZ-nagykövete szólásra emelkedett a BT előtt, Power, Rycroft és Delattre kivonult a teremből.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja viszont meggyőződését fejezte ki, hogy a helyzetet Szíriában még visszájára lehet fordítani. Hangsúlyozta: nem adja fel, amíg Oroszország és az Egyesült Államok igyekeznek megmenteni a tűzszünetet.

A különmegbízott rámutatott, hogy az utóbbi napok harcaiban mintegy 213 ember vesztette életét Aleppó tartományban, közülük 139-en a kormányerők által ostromlott Aleppó keleti, lázadók kezén lévő negyedeiben. Kiemelte, hogy 275 ezer ember rekedt ezekben a negyedekben. “Ők nem lehetnek mindannyian terroristák” – mondta, egyben felszólította a BT-t a civil lakosság és a polgári infrastruktúra védelmének szavatolására. Emellett heti 48 órás tűzszünetet sürgetett a lakosok és sebesültek evakuálásához.

Kép: Wikpedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez