Hogy ne zaklathassanak és fogdoshassanak lépten-nyomon az utcán

Ha kifesti magát, ha rövid szoknyában jár, ha fején csak egy kendőt visel, egyből lekurvázzák – mondta a BBC-nek egy fiatal nő, aki harcot folytat az utcai zaklatás ellen Marokkóban. Az észak-afrikai ország parlamentje törvényjavaslatot vitat meg hamarosan a nők utcai zaklatásának a megfékezésére.

Ha valaki molesztál egy nőt az utcán, akkor akár féléves börtönt is kaphat. Nem beszélve a pénzbüntetésről. Ez 250 dollártól 1200 dollárig terjedhet. Ez nagy pénz Marokkóban, ahol csak nagyon kevesen keresnek 1200 dollárt egy hónapban.

Csakhogy a nők döntő többsége nem jelenti fel az utcai zaklatókat. Miért? Mert fél! Az iszlamista irányzat Marokkóban is erős. A legutóbbi választáson is ők győztek. Igaz, hogy ez mérsékelt iszlamista irányzat. De a nőket ez kevéssé vigasztalja, hiszen velük  kapcsolatban ugyancsak hagyományos állásponton vannak.Vagyis ha egy nőt zaklatás ér, arról csak ő maga tehet.

Pedig Marokkó az iszlám országok közül még igen nyitottnak számít. Az uralkodónak, VI. Mohamednek mégis csak nagyon óvatosan van módja reformokat végrehajtani ezen a téren. A városokba rengeteg falusi ember érkezett az elmúlt években: számukra a nők helye az otthon. Ha meglátnak egy európai módra öltözködő fiatal nőt az utcán, akkor rögtön ajánlatot tesznek neki. Sőt gyakran fogdosni kezdik, ha nincs vele férfi kísérő.  Mit tehetnek a nők ez ellen? Beadtak egy kérvényt arra, hogy önvédelmi tanfolyamot szeretnének szervezni az utcai zaklatók megfékezésére. A hatalom még csak nem is válaszolt erre. Ennek ellenére egyre több nő vállalja a kockázatot, és európai módra öltözködik Marokkóban. Igaz, hogy sokan közülük az emigráción gondolkodnak…

Fotó: Al Jazeera

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez