Te mikor szeretnél nyugdíjba menni?

A 18-29 évesek 8-10 évvel korábban kezdenek el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik tették – derül egy friss kutatásból.

Vajon mit fogunk csinálni az első nyugdíjas napunkon? Ezt a kérdést tette fel a Groupama Biztosító öngondoskodásról szóló  közvélemény-kutatását bemutató sajtótájékoztatón Jakupcsek Gabriella, a rendezvény moderátora. A résztvevők számára a legfontosabb a független döntés lehetősége volt, amihez természetesen elengedhetetlen az öngondoskodás.

Processed with Snapseed.

Persze generációnként változik, hogy mikor jön el ennek az ideje, de egyre többen gondolkodnak a nyugdíjas éveken. A 18-59 éves lakosság körében, ezer ember megkérdezésével készült országos, reprezentatív felmérés szerint a legfiatalabb felnőttek körében tudatosabban beindult az öngondoskodás. Erről mesélt a rendezvény vendégeként Hosszú Katinka, aki élsportolóként már most készül az úszás utáni évekre.

Processed with Snapseed.

Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó kutatásából az is kiderül, hogy a fiatalabb generáció számára nem vonzó a szülei életútja. Sokkal mobolisabban és rugalmasabban képzelik el az életet. Ez megmutatkozik pénzügyi döntéseikben is. Törekszenek ugyanakkor a minőségi életre. Erről is beszélt  Szevetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus, társadalomkutató. A tudatosság az életút-típusokban is megmutatkozik a fiatalabb generáció esetében, hiszen a tradicionális életútmodell-választás csak 15%-ban jellemző rájuk.

Processed with Snapseed.

„Az idősebb korosztály korábban házasodott, vállalt gyereket, előbb lett lakása, viszont később tett szert megtakarításra” – mondta Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Főosztályának vezetője. Az ideális 29 éves kor helyett viszont csak 35 év körül kezdünk a nyugdíjas évekre félretenni. Ez a fiatalabb korosztályoknál korábbra helyeződik, ami biztatónak nevezhető.

Processed with Snapseed.

A megkérdezettek szerint az 58 évesen nyugdíjba vonulás lenne ideális, de ez csak 10-ből 1-nek sikerül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez