Elfogták a londoni metró merénylőjét

Gyanús csomagra figyeltek fel a londoni metróban, amelyről később kiderült, hogy működésképes robbanószerkezetet tartalmazott. A szerelvényt kiürítették, és az egész vonalon hét órán keresztül állt a forgalom.

A bombát a rendőrök megvizsgálták, majd biztonságos helyen, Észak-Greenwich-ben felrobbantották. A városban mindenki emlékszik még arra a  merényletsorozatra, amelyben az öngyilkos iszlamista harcosok rendeztek vérfürdőt 2005-ban.A rendőrség már elfogta a feltételezett tettest. A fiatal férfit a nyílt utcán tartóztatták le Észak-Londonban. Képét egy biztonsági kamera felvétele alapján sikerült azonosítani. A 19 éves fiatalember fehér szakállal próbálta álcázni magát. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy ha a közlekedési eszközökön elhagyott, gyanús csomagot lát, akkor semmiképp se nyúljon hozzá.

Nem kizárt, hogy a tinédzser egy szervezet tagja, és akciója nem egy magányos farkas támadása volt, hanem egy komolyabb fenyegetés része. Sokan az Iszlám Államra gyanakszanak, hiszen brit repülőgépek is támadják állásaikat Szíriában. Ezenkívül brit kommandósok is részt vesznek bevetéseken Irakban és Szíriában, de erről keveset tudni, mi mivel szigorúan titkos akciókról van szó.

Sadiq Khan, London első muzulmán polgármestere gratulált a rendőrségnek a gyors és szakszerű munkáért. A metró dolgozóinak szakszervezete felszólította a kormányt, hogy vonja vissza azt a költségvetési csökkentést, amely a metró biztonsági rendszerének korszerűsítését is érinti. Az előző kormány által összeállított megszorítócsomag 700 millió fontot vonna el a londoni metrótól 2020-ig. Ezt mindenképp vissza akarják szerezni a közlekedési dolgozók, mondván, enélkül a legendás Tube komoly biztonsági kockázatot jelentene. Ezt pedig a 10 milliós brit főváros nem engedheti meg magának.

Szerző: Lengyel Miklós
Fotó: www.freeimages.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez