Nem hirtelen halál, hanem lassú kimúlás fenyegeti az Európai Uniót

Halál ezer tűszúrás által – az ősi kínaiak kivégzési módja fenyegetheti az Európai Uniót, ha a populizmus mindenütt így nyomul előre. Ez a véleménye David Millekernek, aki Frankfurtban a Union Investment Privatfond vezető közgazdásza.

Szerinte nem a hirtelen halál fenyegeti a legjobban az eurozónát és az egész Európai Uniót, hanem az apró lépések, melyek fokozatosan megakadályozzák a piac működését. Egy kis korlátozás a tőkeáramlásban itt, egy apró protekcionista lépés a kereskedelemben egy másik országban, ez a kínos halál várhat az EU-ra – véli a közgazdász, aki a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott.

A Bloomberg abból az alkalomból érdeklődött, hogy a Németországban működő Amerikai Kereskedelmi Kamara szerint az amerikai cégek második számú fő aggodalma a populizmus előretörése egész Európában. Az első számú aggodalom az általános gazdasági bizonytalanság. Ezt nagyon megnövelheti, hogy jövőre választások lesznek Németországban, Franciaországban és Olaszországban, vagyis az EU legfontosabb államaiban. Mindenütt előretörőben van a populizmus. A Brexit népszavazás felerősítette az euroszkeptikus hangokat mindenütt Európában. Jól mutatja ezt Vallónia esete, hiszen Belgium francia része blokkolni akarja az egész EU-t a kanadai szabadkereskedelmi szerződés ügyében. Franciaországban egyre erősödik Marine Le Pen. Németországban a populista AFD a harmadik helyen áll a népszerűségi listán. Angela Merkel kancellár már változtatott bevándorlási politikáján. Schauble pénzügyminiszter pedig adócsökkentési tervekkel áll elő, holott korábban ezt elképzelhetetlennek tartották Berlinben.

Mario Draghi, aki kedden tájékoztatja a németek gazdasági elitjét az Európai Központi Bank elképzeléseiről, nemrég Trentoban azt sürgette: az EU vezetői mielőbb állapodjanak meg a közös hadseregről, hogy ezzel új impulzust adjanak az integrációnak! Pedig Európa vezető bankára ritkán beszél politikai ügyekről. Hat évvel ezelőtt senki sem hitte volna, hogy ilyen belső ellentétek jellemzik majd Európát és ennyire előretör a piacellenes populizmus – mondta a bevezetőben idézett közgazdász Frankfurtban. Mindez kihat arra, hogy az amerikai befektetők egyre óvatosabbak, amikor európaiak értékpapírjairól esik szó. Alessio de Longis, aki New Yorkban a 8 milliárd dolláros Oppenheimer Funds főnöke, úgy nyilatkozott a Bloombergnek: a populizmus előretörése és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság miatt azt tanácsolja a befektetőknek, hogy a portfólióban csökkentsék az európai értékpapírok arányát …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez