Nem akar prémiumot fizetni menedzsereinek a Deutsche Bank

Ez nem is csoda, hiszen Európa legnagyobb befektetési bankjának részvényei az idén 40%-át elveszítették az értéküknek! A New York-i bíróság döntése alapján 14 milliárd dolláros rekordbüntetés fenyegeti a németek legendás bankját amiatt, hogy a nagy pénzügyi válság előtt visszaéltek a kliensek bizalmával. Értéktelen papírokat adtak el nekik óriási mennyiségben. Ugyanezért nagy bírságot kapott a svájci UBS bank is.

John Cryan, a Deutsche Bank brit főnöke tavaly már nem adott prémiumot a menedzsereinek. Most úgy nyilatkozott: nem akar pénzt adni, inkább részvényopciókban gondolkodik. Persze nem magának a Deutsche Banknak a részvényeiről lenne szó, mert azoknak az értéke nemigen motivál senkit sem, hanem a bank egyes külső vállalkozásainak a papírjairól.

A főnök problémája az, hogy a morál abszolút mélyponton van abban a bankban, mely Bismarck kancellár óta a németek pénzügyi szimbóluma. Azért is hoztak brit főnököt a Deutsche Bank élére, hogy a Londonban megszokott határozottsággal vezényelje le a németek átállását a globális bankárkodásra. Az USA-ban a Deutsche Bank csúnyán felsült 2008 előtt. Ezért is van a rekordbüntetés, mely az egész német pénzügyi rendszer jövőjét fenyegeti.

Merkel kancellár már közölte: az állam nem vállal semmiféle szerepet a Deutsche Bank megmentésében. A 14 milliárdos bírság ellen fellebbez a Deutsche Bank, de az ügyvédi költségek egyre csak emelkednek, miközben Damoklész kardja továbbra is a fejük felett függ. A menedzserek pedig egy időre elbúcsúzhatnak a dús év végi prémiumoktól Németország egykori büszkeségénél, a Deutsche Banknál…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez