Búcsú a készpénztől Svédországban

Money, money, money – énekelte az Abba együttes, mely több százmilliót inkasszált svéd koronában. Ám múzeumában már nem fogadnak el készpénzt! Ugyanez a helyzet több más múzeumban is. Svédország úton van afelé, hogy végképp búcsút mondjon a készpénznek. Ez derül ki a CNN helyszíni beszámolójából.

A svédek nyomtatták ki az első papírpénzt Európában – 1661-ben. Most nagy valószínűség szerint ők lehetnek az elsők, akik búcsút mondanak a készpénznek. Tavaly az összes pénzforgalomnak mindössze a 2%-a volt készpénz a skandináv országban. Sok svéd már meg sem ismeri a svéd koronát.

Miért? A válasz a szupergyors átutalási rendszer, a Swish. A polgárok több mint 70%-a ezt használja. A hajléktalanok lapját, a fedél nélkül svéd párját már így lehet megvásárolni Stockholm belvárosában. Biztonságos ez a rendszer? Hat svéd bank közös fejlesztéséről van szó. Eddig nem volt nagyobb probléma. A Swish rendszer mindinkább egyeduralkodóvá válik a piacon. Az optimisták szerint 2020 lehet az utolsó év, amikor a készpénz még jelen lesz a svédek életében. A stockholmi Nemzeti Bank józanabb: becslése szerint még kell legalább húsz év, amíg mindenki átáll a készpénzmentes életre Svédországban…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez