Három percre elnémult egy egész ország Afrikában

Az Ebola áldozataira emlékeztek ma Sierra Leonéban, három perces néma csenddel. A WHO idén januárban nyilvánította ki hivatalosan, hogy véget ért a nyugat-afrikai járvány, Sierra Leonét viszont már korábban, 2015 novemberében ebolamentesnek nyilvánította a világszervezet.

A hivatalos közlés szerint világszinten a több, mint 28.000 fertőzésből 11.315 végződött halállal, Sierra Leonéban pedig a 8.704 betegből 3.589-en vesztették életüket a vírus következtében.

Az ország elnöke, Ernest Bai Koroma arra kérte az állampolgárokat, hogy ne csak az áldozatokra, de arra az összefogásra is emlékezzenek, amit a nehéz időkben tanúsítottak az emberek.

„Ahogy sikerült visszaállítanunk az alapvető egészségügyi ellátást és elértük a nulla százalékos fertőzési arányt, megtettük a kötelező lépéseket egy biztonsági háló létrehozásához, ami a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeit, így az Ebola-túlélőket is megvédi. A független vizsgálat pedig azt is kimutatta, hogy a helyreállítási program első lépései nagyban sikeresek”- mondta az elnök.

Az Ebola vírus gazdaságilag is megviselte az egyébként is nehéz helyzetben levő országot, de a kormány most azon dolgozik több nemzetközi partnerrel, hogy egy hatékony riasztási és információs rendszert dolgozzanak ki, amely egyben ösztönzi a közösségeket is az együttműködésre.

Fotó: Al Jazeera

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez