Hollywood Magyarországon – zárótúra

A híres hollywoodi magyarok hazai emlékhelyeit körbejáró Magyar Hollywood Túra Projekt idei utolsó állomása Nagylóc volt, ahol Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző töltötte gyerekkora nagy részét.

A kis Nógrád megyei faluban nagy érdeklődés kísérte a Rózsa Miklós Emléknapot. A Projekt kitalálója és főszervezője Bokor Balázs korábbi Los Angeles-i főkonzul, akinek ezen a délutánon négy vendége volt. Péter Gábornak, Nagylóc polgármesterének köszöntője után Bokor Balázs egy diavetítés keretében mesélt Rózsa Miklósról – aki vegyészmérnöknek készült, de zenei tanulmányokat is folytatott. Hollywoodba Korda Sándor, a világhírű filmrendező és producer segítségével került. Ő 1935-ben Londonban hallotta egy baletthez komponált zenéjét, ami nagyon megtetszett neki.

bokor-balazs

Bokor Balázs első beszélgetőpartnere Balázs Ádám filmzeneszerző, aki 8 évig élt az Egyesült Államokban, és Bartók Béla után a második magyar volt, akinek a művét a Carnegie Hallban mutatták be (Path of the extraordinary, 2006).

balazs-adam-es-bokor-balazs

Bunyik Béla a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál szervezője és a magyar filmek amerikai terítésének fő segítője. Nagy szerepe volt abban, hogy a Saul fiát megismerték Amerikában, ami előfeltétele annak, hogy jelölést kapjon a filmvilág legnagyobb díjára. Magyarország a legjobb idegennyelvű film kategóriájában a jövő évi Oscarra Till Attila filmjét, a Tiszta szívvel-t jelölte. A filmes szakember jó esélyt lát arra, hogy a már több fesztiválon díjat nyert film jól szerepel majd. A Los Angeles-i magyar filmfesztiválon minden évben életműdíjat adnak át, amit megkapott már többek közt Zsigmond Vilmos, Enyedy Ildikó, Andy Vajna és Koltai Róbert is.

bunyik-bela

Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke elmondta, hogy a 90 országban 210 társklubbal rendelkező hálózat fontosnak tartja a magyar kultúra terjesztését a világban, és így részt vesznek a Magyar Hollywood Túra Projektben is.

Bokor Balázs, Tanka László és Matheisz Gábor
Bokor Balázs, Tanka László és Matheisz Gábor

Matheisz Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke felvetette, hogy a esetleg a magyar hollywoodi filmesek is bekerülhetnének a hungarikumok közé.

dscf0184

A beszélgetés zárásaként Bokor Balázs a Projekt folytatását jelentette be. 2017-ben Dél-Magyarországon és Erdélyben keresik fel az Amerikában nagy sikereket elért magyar filmesekhez kötődő helyszíneket.

dscf0223

Az emléknap Rózsa Miklós emléktáblájának megkoszorúzásával zárult.

dscf0222

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez