Kamionba rejtett bomba robbant Mogadishu kikötőjében – 16 halott

Hatalmas robbanást hallottak vasárnap délelőtt Szomália fővárosának lakói, akik nyomban óriási füstfelhőt pillanthattak meg a kikötő fölött. Egy óriási bombát rejtettek el valamelyik kamionban Mogadishu kikötőjében, ahol pánik tört ki. 16 ember meghalt és 48 megsebesült.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a merényletért, de mindenki az iszlamista terroristákat gyanúsítja. Közülük sokan letették a hűségesküt az Iszlám Állam fejének, a Kalifának. Abu Bakr al-Bagdadi nemrég arra szólította fel az Iszlám Állam híveit külföldön, hogy kövessenek el merényleteket, így csökkentsék a nyomást, mely jelenleg az Iszlám Államra nehezedik.

Iraki csapatok – kurd támogatással – hetek óta folytatják Moszul ostromát. Ez az Iszlám Állam legnagyobb városa. Eleste a vég kezdetét jelentheti az Irak és Szíria területén működő fanatikus szervezetnek. Szomáliában Északkelet-Afrika legnagyobb dzsihádszervezete működik, mely egykor az egész országot ellenőrzése alatt tartotta. Még a szomszédos Kenyában is rendszeresen hajt végre terrorakciókat. Szomáliában a terrorelhárítás igen gyengén működik. A mostani merényletről is a mentőktől szereztek tudomást a hírügynökségek tudósítói Szomáliában, Afrika egyik legszegényebb és az iszlamista terror által is sújtott országában.

Fotó: a kikötő Mogadishuban / flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez