Brazília – megszorítások 20 évre, összecsapások

Brazíliában a Szenátus módosította az alkotmányt, és ezzel a következő 20 évre befagyasztotta a közkiadásokat. A bejelentést országszerte tüntetések követték, a demonstrálók sok helyen összecsaptak a rendőrökkel.

A megszorító intézkedés elfogadása fontos győzelem Michel Temer elnök számára – írja a BBC. Az államfő, amikor augusztus utolsó napján elfoglalta a hivatalát, azt ígérte, hogy kivezeti az országot az évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságból.

Az ellenzék szerint a megszorítások mindenek előtt az egészségügyet és az oktatást küldhetik a padlóra, ezek a területek már most is alulfinanszírozottak.

Az alkotmánymódosítás hírére a fővárosban és tucatnyi államban tüntetések kezdődtek, és több helyen erőszakba fordultak. Brasiliában álarcosok felgyújtottak egy buszt és a Globo TV irodáihoz vonultak – szerintük a televízió elfogult a kormány javára. Nem jutottak el a székházig, a rohamrendőrök az útjukat állták. Sao Paulóban az iparkamara épületét támadták meg a tüntetők.

Az alkotmánykiegészítés elfogadásához 49 szenátor  szavazatára volt szükség, vagyis háromötödre. 53-an nyomták meg az “igen” gombot.

A Brazíliában PEC 55 néven ismert projekt befagyasztja a kiadásokat mind a három hatalmi ágban – a költségek csak az előző évi infláció mértékében növekedhetnek. A kormány azzal érvel, hogy csak így valósítható meg a gazdaság és a befektetések növekedése, tartható kordában a növekvő államháztartási hiány.

Sokan azonban úgy vélik: a legszegényebbeket sújtja az intézkedés, ráadásul két évtizedre befagyasztani a kiadásokat nem is életszerű. Az alkotmánymódosítás csütörtökön lép életbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez