Brit zsidók rohama a portugál útlevélért

Amióta Nagy-Britannia népe az EU elhagyása mellett döntött, azóta nyolcvanszorosára nőtt a portugál útlevélért folyamodó zsidók száma. Portugália Spanyolország után nemrég úgy döntött: újra állampolgárságot ad azoknak a zsidó családoknak, melyeket a középkorban üldöztek el az országból.

Akkoriban mind Spanyolországban, mind pedig Portugáliában választás elé állították a zsidókat: vagy áttérnek a keresztény hitre, vagy máglyán égetik el őket, mint hitetleneket. A harmadik út az emigráció volt. Sok ezer zsidó család menekült el Spanyolországból és Portugáliából. Ők az úgynevezett szefárdok, akik Spanyolország héber nevéről kapták a nevüket.

A szefárd zsidók világközösségének feje, Yoram Zara a Guardian-nek elmondta: sok, évszázadok óta Nagy-Britanniában élő zsidó család keresi most a gyökereit Spanyolországban és Portugáliában. Útlevelet azonban csak Portugáliában kérnek. Miért? Mert Spanyolországban nyelvvizsga van, a portugálok viszont nem kötik nyelvtudáshoz az útlevelet. A gyökerek keresésén túl Európát is keresik a brit zsidók. Úgy érzik: a Brexit népszavazás elszakítja őket a kontinenstől, márpedig ők szeretnének mindenképp európaiak maradni. Ebből nem következik, hogy Portugáliában kívánnak élni. Maradnak brit polgárok, miközben portugál útlevelet is szereznek – minden eshetőségre felkészülve.

A szefárd világközösség feje még egy új tendenciákra hívta fel a figyelmet: a Törökországban élő zsidók is nagy számban folyamodnak portugál útlevélért! A török szultán annak idején nagy örömmel fogadta a Spanyolországból és Portugáliából elüldözött zsidókat, hiszen ők tőkét és szaktudást hoztak magukkal. A török birodalomban nem üldözték őket. Ám mára megváltozott a helyzet: a vallási fanatizmus előretörése egyre kedvezőtlenebb légkört teremt Törökországban. Ezért a török zsidók jelentős része a kivándorlás mellett döntött. Számukra különösen kapóra jön a portugál útlevél, hiszen az őseiket az ibériai félszigetről üldözték el…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez