Becsületrenddel tüntették ki a nizzai hősöket Franciaországban

Egy bringás és egy robogós is megpróbálta megállítani a nizzai merénylőt, akinek ámokfutása végül 86 ember életébe került tavaly nyáron. Sokkal többen meghalhattak volna, ha ők nem lépnek közbe – ezért kapták a kitüntetést.

Franck Terrier 2016. július 14-én robogójával eredt a Mohamed Lahouaiej Bouhlel által vezetett 19 tonnás teherautó nyomába, amire fel is kapaszkodott, és a nyitott ablakon keresztül próbálta kiütni a 31 éves tunéziai merénylőt. „Kész voltam meghalni” – mondta az események után a Nice Matin nevű újságnak.

A másik kitüntetett, Alexandre Nigues biciklijén érte utol a járművet, majd ő is próbált közbeavatkozni, mielőtt a rendőrök lelőtték a merénylőt. Hősiességéért ő is megkapta az elismerést.

A Legion d’Honneur, azaz a Francia Köztársaság Becsületrendje a legmagasabb állami kitüntetés. Polgári személyeknek évente három alkalommal ítélik oda, január elsején, húsvétkor és július 14-én. Az év első napján idén 22 ember kapta meg, köztük a két nizzai hős is, valamint több orvos és tűzoltó is, akik segédkeztek a tragédia helyszínén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez