Afrikai migránsokat bújtatott, most börtönbe kerülhet a francia farmer

Cedric Herrou emberségből jelesre vizsgázott, vétett azonban a törvények ellen, amiért most felelősségre vonják. Azzal vádolják, hogy segített a személyazonosító iratok nélküli külföldieknek Franciaországba illegálisan belépni, szállította őket és a szállást is adott nekik.

A 37 éves farmer olívaültetvénye egy völgyben fekszik a francia és olasz határon, az Afrikából Európába érkező migránsok egyik kedvenc útvonalán. Itt segítette a farmer az illegális határátkelőket. Kocsijával elvitte őket a közeli településekig, de saját otthonában is szállásolt el közülük néhányat.

Októberben például egy kisebb csoporttal elfoglaltak egy használaton kívüli üdülőfalut, és ott alakítottak ki ideiglenes szállást a migránsoknak. Három nappal később azonban megjelent a faluban a rendőrség, és kiürítették a helyszínt, a farmert pedig letartóztatták.

Herrou tisztában volt vele, hogy amit tesz, az törvénybe ütközik, saját bevallása szerint azonban az emberéletek fontosabbak, mint a törvény. Szerdán a nizzai törvényszék előtt kezdődött meg a tárgyalása, ahol támogatói várták – sokan ugyanis nemzeti hősként tisztelik. Vannak olyanok is, akik egyenesen azokhoz a franciákhoz hasonlítják, akik a zsidókat bújtatták a második világháború idején – írta a The Local francia kiadása.

Korábban is letartóztatták már, elkapták ugyanis, amikor nyolc eritreait próbált meg becsempészni Franciaországba. Akkor azonban úgy ítélték meg, hogy humanitárius okokból cselekedett, így elnézőek voltak vele. Most azonban keményebb büntetésre számíthat: akár öt év börtönt és 30.000 eurós pénzbírságot is kaphat, ha bűnösnek találják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez