Nagy-Britannia földjein elrohadhat a termés a Brexit okozta munkaerőhiány miatt

A mezőgazdaságot különösen érzékenyen érinthetik a jövőben a Brexit okozta változások, hiszen már tavaly sem volt elég munkaerő az ágazatban, a helyzet pedig egyre rosszabb.

A brit farmerek arra figyelmeztetnek, hogy tragikus hatása lehet annak, ha a kelet-európai munkások kiesnek az ágazatból, hiszen nem lesz senki, aki helyettük elvégezné a betakarítást és az idénymunkákat.

A Brexit után ugyanis jó eséllyel apadhat el teljesen a szezonális munkások beáramlása az Egyesült Királyságba – állítja a brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NUF) elnöke, aki a BBC adásának nyilatkozva azt is kijelentette hogy „a földeken fog elrohadni a termés”, mivel nem lesz, aki betakarítsa.

Nyaranta átlag 80.000 külföldi dolgozik az agráriumban szezonális munkásként, nagy részük külföldi uniós munkavállaló. Romániából – feltehetőleg a Brexit utáni attrocitásoknak köszönhetően – is egyre kevesebben érkeznek a szigetországba, ami rosszul érinti az agrárium szereplőit, hiszen a britek nem végzik el ugyanazért a pénzért a kemény munkát a földeken.

Tavaly már az ágazat vállalatainak 47 százaléka küszködött munkaerőhiánnyal, ezért a szektor képviselői arra kérik a kormányt, hogy vezessék be az ideiglenes vízumot az olyan, EU-n kívüli országok munkásainak, mint Ukrajna vagy Bosznia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez