Az elfelejtett népirtás – még ma sincs igazán vége az évszázados afrikai történetnek

Ma van 113 éve annak, hogy Afrika délnyugati részén elkezdődött egy felkelés, amelynek megtorlásaként becslések szerint 100 ezer embert irtottak ki. Namíbia két népcsoportja, a hererók és a namák néhány nappal ezelőtt perelték be Németországot a 20. század első genocídiumáért New Yorkban.

A mai Namíbia valamikor a Német Birodalom része volt – akkor még nem így hívták, hanem Délnyugat-Afrikának. A 19. században foglalták el, és a német uralom alatt szép lassan eltűnőben volt az ottani népcsoportok szabadsága és kultúrájára. Az őslakosokat elkergették a földjeikről és a házaikból, a nőket szexrabszolgaként tartották a gyarmatosítók. A szarvasmarhapásztor hererók úgy döntöttek: lépnek, mielőtt még túl késő lenne. 1904 január 12-én felkelést indítottak. Néhány százan elözönlötték Okahandzsa kisvárost, összetűztek az ott állomásozó német katonákkal, és megöltek 123 embert – többségében németeket. A házaikat pedig felgyújtották.

namibia_homelands_78

A konfliktus futótűzként terjedt, azok a németek, akik túlélték az őslakosoktól korábban elkobzott farmjaik ellen intézett támadásokat, a városokba menekültek védelemért. Alig két nappal később a hererók elfoglalták Waterberget is, a  német katonai helyőrséggel együtt, és az összes katonát meggyilkolták. Vezetőjük, Maharero csak a misszionáriusoknak és az asszonyok, gyerekek egy csoportjának engedett szabad elvonulást.

A felkelés folytatódott, és egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy a németek fölényben vannak. Leutwein kormányzó tárgyalásokat sürgetett, de Berlin fegyverekkel akarta elfojtani a lázadást. II. Vilmos császár főparancsnokát, Lothar von Trotha tábornokot küldte Délnyugat-Afrikába. Ő volt az, aki 1900-ban leverte a kínai boxerlázadást. A tábornok nem hagyott kétséget afelől, hogy elvégzi, amire kérték. “Hiszem, hogy a herero nemzetet ki kell irtani… Az afrikai törzseket vér- és pénzpatakokkal pusztítom el. Csak e tisztogatás után jöhet létre valami új, ami velünk marad” – mondta. És elrendelte, hogy “minden hererót, legyen fegyveres vagy fegyvertelen… le kell lőni.”

nemetek

Augusztus közepére le is verték a lázadást. A hererók szétszóródtak, sokan közülük éhen-szomjan haltak, amikor a Kalahári-sivatagon át menekültek. Csak arra tudtak, másfelé nem engedték őket. Aki mégis túlélte a sivatagot, azt lemészárolták, válogatás nélkül. A kutakat a németek megmérgezték és egy későbbi jelentésben az egyik szemtanú eskü alatt állította, hogy a katonák végeztek a nőkkel és a gyerekekkel is. A hererók 80 százaléka eltűnt a Föld színéről – több tízezer ember. Azt a 12 ezret, aki maradt, megadásra kényszerítették és koncentrációs táborokba zárták, ahol egyes források szerint mindennaposak voltak az emberkísérletek és a rabszolgamunka. Az ott meghalt emberek koponyáit Berlinbe vitték – később a fajelmélet kidolgozásához használták fel őket. A koponyákat egy évszázadon át egy német kórházban és egyetemen tárolták, majd a kétezres évek elején egy német újságíró felfedezte őket. A hír bejárta a világsajtót, Namíbia pedig követelte a koponyák visszaszolgáltatását. Húszat tudtak közülük azonosítani, ezeket 2011-ben Namíbiába is vitték.

koponyak

 

1904 októberében a nama törzs tagjai is fellázadtak – velük ugyanaz történt, mint a hererókkal.

A legtöbb történész egyetért abban, hogy ez volt a 20. század első népirtása. Ennek minősítette 1985-ben az ENSZ is. Berlin sokáig, egészen 2015-ig nem ismerte el annak. Kártérítést viszont most sem hajlandó fizetni. Ezért nyújtotta be csoportos keresetét Németország ellen a múlt héten egy New York-i bíróságon a két namíbiai népcsoport, a hererók és a namák. A jóvátétel mellett azért is perelnek, hogy részt vehessenek az erről szóló tárgyalásokon Namíbia és Németország között – ezekről ugyanis kizárták az ő képviselőiket.

bundesarchiv_bild_146-2003-0005_deutsch-sudwest-afrika_kriegsgefangene_herero

A most benyújtott kereset alapját a következők képezik:

1. 1885 és 1903 között a herero és nama földek negyedét sajátították ki a németek kompenzáció nélkül – még ma is az ő leszármazottaik gazdálkodnak ezeknek a területeknek egy részén.

2. A gyarmati hatóságok szemet hunytak afölött, hogy a németek megerőszakolták a két népcsoport lányait és asszonyait, és kényszermunkára cipelték őket.

3. 100,000 herero és nama halt meg az 1904-es felkelést követő megtorlásban, melyet Lothar von Trotha altábornagy irányított.

Berlin egyébként azzal érvel, hogy azért nem fizet kártérítést, mint tette a 2. világháború áldozatai esetében, mert helyette dollármilliókat ad Namíbiának fejlesztési segélyként.

Nincs biztosíték arra, hogy a Németország által felajánlott fejlesztési segélyekből bármi is eljut azokhoz a népcsoportokhoz, akiket a népirtás érintett – állítja a felpereseket képviselő ügyvéd, Ken McCallion a Reuters hírügynökségnek. És azt is hangsúlyozza, hogy nincs helyük tárgyalásoknak a népirtás elszenvedői: a hererók és a namák nélkül.

Forrás: sahistory.org, smithonianmag.com, The Telegraph, BBC, Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez