A datolyapálma háreme

Ki gondolná, hogy mi mindenre jó a datolya? Mármint azon túl, hogy ízes, tápláló gyümölcs, és sokféle kiváló lekvárt főznek belőle. Nos, a datolyából krémet is készítenek, arcpakoláshoz, amitől kifeszül a kissé már petyhüdt bőr. Ezt Tozeur-ban, a Palm Garden ültetvényen tudtuk meg azoktól a tudósoktól, akik a datolya lehetséges hasznosítását kutatják. Varga Zsolt írása.

Ami a kísérleteket illeti, azokhoz bőven van alapanyag. Tunéziában, a Szahara kapujában zöldell ez az oázis több tízezer datolyapálmával. A turisták előtt is nyitva áll, múzeum és kutatóintézet egyaránt van benne. Miután bekukkantunk a múltba és jövőbe, persze érdemes egy sétát tennünk a jelenben is. Tévedés lenne azt hinni, hogy egy oázis csakis pálmafákból áll. Az oázis – magyarázta idegenvezetőnk – háromszintes.

Alul, a földön konyhakerti növényeket termesztenek. Pár méteres magasságban narancstól, citromtól, mandarintól és banántól roskadoznak a fák. Mindenek fölött pedig ott magasodnak a datolyapálmák, leveikkel hűs árnyékot vetve a többi növényre, amelyek így túlélik az izzó erejű napsütést.

A hímivarú datolyapálma valósággal háremet tart. Húsz-harminc nőivarú datolya jut rá. A beporzást azonban itt, a tunéziai oázisban nem a méhekre, rovarokra hagyják – azokból túl kevés van a sivatag határában. Arab és berber alkalmazottak másznak fel-le a magas pálmafákon, hogy aztán a virágport kis seprűikkel továbbítsák.

Tunézia a világ egyik legnagyobb datolyatermelője. Évente 200 ezer tonna datolyát szüretelnek, aminek jó része exportra megy, és a magyar boltok polcaira is jut belőle.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez