Gátszakadás fenyeget Kaliforniában – tízezreknek kellett elhagyniuk az otthonaikat – videó

Kalifornia északi részén 180 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására. A heves esőzésektől meggyengült az Egyesült Államok legmagasabb gátja.

A 230 méter magas Oroville völgyzáró gát egyik biztonsági túlfolyója közel áll az összeomláshoz – közölték illetékesek. Mostanra már nem érkezik víz a túlfolyóba, de a vasárnap este elrendelt evakuálás érvényben maradt.

A bajt az okozta, hogy hosszú évek aszálya után a víztározó mesterséges tó, az Oroville-tó vízszintje a hóolvadástól és a heves esőktől jelentősen megemelkedett. A csaknem fél évszázada álló gát történetében most először fordult elő vészhelyzet. A szakemberek vasárnap másodpercenként csaknem 3 ezer köbméter vizet engedtek le a fő túlfolyón, hogy megpróbálják megelőzni a gátszakadást.

Amikor az érintett terület seriffje a közösségi médiában elrendelte az evakuálást, háromszor is megismételte, hogy NEM katasztrófa-gyakorlatról van szó.

screenshot_6

A mérnökök csütörtökön kezdték csökkenteni a vízszintet, akkor vették észre, hogy nagy darabok hiányoznak az egyik túlfolyó betonjából. A Sacramentótól 105 kilométerre északra fekvő Oroville 16 ezer lakóját már akkor felszólították arra, hogy hagyják el a városukat, induljanak északra. A többi város polgárainak a saját vezetőik utasításait kell követniük – közölték.

Kalifornia kormányzója, Jerry Brown pénteken a szövetségi katasztrófaelhárító ügynökséget arra kérte, hogy hirdessen ki vészhelyzetet az áradások és földcsuszamlások miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez