Aktív turizmus, szamovár és sport – sok újdonsággal jelentkezik az Utazás 2017

Oroszország lesz a külföldi, Győr a belföldi, Pannonhalma pedig a kulturális díszvendég március 2. és 5. között a Hungexpo A pavilonjában, az Utazás 2017 kiállításon. Ahol a legfiatalabbakra is gondoltak: most először lesz gyermekmegőrző és játszóház, az Y generációt pedig újfajta kommunikációval és kínálattal várják, a nyári fesztiválokéval például.

Orosz viseletbe öltözött lányok fogadták sóval és kenyérrel az újságírókat a józsefvárosi Matrjoska bisztróban az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Azért sóval és kenyérrel, hogy megvédjék őket minden rossztól, és azért orosz szokással, mert a széles és színes kultúrával rendelkező Oroszország lesz az idén az Utazás Kiállítás díszvendége. Az orosz turistákért világszerte nagy a harc, és ebben Magyarország sem szeretne lemaradni.

webfejlec_hun_1140x364

 

Több mint 200 belföldi kiállító mutatkozik be 20 ezer négyzetméteren, és most is az Utazással egy időben kerül sor az Afrika Expóra. Az első nap a szakmái, a péntek-szombat-vasárnap viszont már a nagyközönségé lesz – mondta el Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Aki a korábbiaknál sokkal izgalmasabb programokat ígért. Mint mondta, megváltoztak a szokások, az emberek már nem prospektusokat gyűjtögetni járnak ki, hanem bele akarnak kóstolni a kínálatba.

fullsizerender-4

Erre szó szerint is lesz lehetőség Oroszország esetében: a nagy, nyüzsgő pavilonban a kíváncsiak kipróbálhatják, milyen is a híres pelmenyi, pirog vagy éppen vodka. A hírek szerint már a bejáratnál óriási szamovár köszönti majd a látogatókat. Igor Szevasztyanov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének főtanácsosa elmondta, hogy a magyarok között elsősorban Szentpétervár a sláger, de sokan mennek Moszkvába is. Ők pedig örömmel népszerűsítik az olyan, eddig viszonylag kevesek által látogatott desztinációkat, mint a Bajkál-tó, vagy buzdítják arra az utazókat, hogy üljenek fel a transzszibériai vasútra. De azon is dolgoznak, hogy legyen közvetlen szentpétervári járat Budapestről. Ami pedig az oroszokat illeti, az ő körükben Budapest mellett a gyógyturizmus Magyarországon a fő vonzerő.

fullsizerender-3

Két kiemelt témája van az idei kiállításnak, ami egyben turisztikai trendbemutató is: az egyik a megváltozott világpolitikai helyzet miatt a biztonság, a másik pedig a nemzetközi sportesemények turisztikai jelentősége. Az utóbbinak különös jelentőséget ad a júliusi budapesti vizes vébé, a mogyoródi F1 futam és a nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) is. Itt kapcsolódik be a képbe Győr, hisz a város ad otthont idén az utóbbi eseménynek. Egy hétig 50 ország 4000 sportolóját és sportvezetőjét látja vendégül a város 10 sportág képviseletében júliusban – mondta el Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. Aki arról is beszámolt, hogy 1500 aktivistát képeznek ki az ifjúsági olimpiára, és lassan készen áll az olimpiai falu is: 200, a későbbiekben értékesítésre kerülő lakásban, illetve az egyetem kollégiumában helyezik majd el a sportolókat, a sportvezetőket pedig szállodákban. De Győrnek akkora a szálláskapacitása, hogy lesz hol aludniuk a hazai turistáknak is, ha meg akarják nézni a versenyeket, vagy akár csak azt, hogyan bolydul majd fel Győr.

fullsizerender-1

 

A város 100 négyzetméteres standján ott lesz Hugó, az ifjúsági olimpia kabalája is, “aki” kakas, utalva a vaskakas helyi legendájára – árulta el Dr. Domanyik Eszter, Győr Megyei Jogú Város Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője. Hugóval szelfizhetünk vagy táncolhatunk is majd az Utazás kiállításon, de beszállhatunk a papírvirág-készítésbe is. Győrben már kicsik és nagyok gyártják a sportolóknak a zöld olimpia jegyében átadandó papírvirágokat. A város egyébként új, friss arculattal készül, melynek szlogenje az “Egy város – ezer élmény”. Győr többször is az érdeklődés középpontjába kerül az idén: pályázik az Európa kulturális fővárosa címre és ott nyitják meg rövidesen a Szent László emlékévet.

Borkai Zsolt városvezető az EYOF kabalájával.
Borkai Zsolt városvezető és Jalabos Zsuzsanna az EYOF kabalájával. Forrás: gyor2017.hu

Ami pedig Budapestet illeti: a főváros 300 négyzetméteres standján méltó módon kívánják bemutatni a sportturizmus évében a budapesti fejlesztéseket – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. De természetesen hangsúlyt kapnak az olyan nagyszabású rendezvények is, mint a Tavaszi Fesztivál, a Forma 1 vagy a Nemzeti Vágta. Kiemelik a belföldi turizmus élénkítését is, amihez a tavaly kibocsátott belföldi Budapest kártya már eddig is nagy lökést adott.

fullsizerender-2

Az Utazás kiállítás újdonsága lesz az idén a gyerekmegőrzőn és az Y generációnak szánt programokon túl az is, hogy a brigaexpón bringát is lehet venni, és azt ki is próbálhatjuk egy hatalmas tesztpályán. Ahogy évek óta, most is lesz Afrika Expo, immár a hatodik alkalommal ismerkedhetünk a kiállítás keretein belül a nagy lehetőségeket rejtő kontinenssel. Akinek pedig a látogatók közül szerencséje van, az nyerhet egy kétszemélyes utat a Kanári-szigetekre.

Fotó: Bocskay Zsolt

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez