Hogy legyen utánpótlás a határon túli magyar iskolákba – óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

17,2 milliárd forintból fejleszti a Kárpát-medencei óvodahálózatot a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. 48 ezerről 60 ezerre tornásznák fel ezzel a határon túli magyar óvodások számát.

A beruházás az egész Kárpát-medencét lefedi. Erdély 7,5, a Felvidék 6,2 milliárd forint értékben részesül belőle, de kerül pénz a muravidéki, horvátországi és kárpátaljai intézményekre is – mondta el újságíróknak Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Összesen 68 új óvoda építését, 215 fejlesztését tervezik, 1500 helyen pedig magyar sarkot alakítanak ki, játékokkal.

dscf0010

A legfontosabb cél az, hogy legyen utánpótlásuk a határon túli magyar iskoláknak. Arra számítanak, hogy a fejlesztésekkel vonzóvá válnak ezek az óvodák a vegyes házasságokból származó gyermekeknek is. De az egészen kicsikre is gondoltak: létesülhet bölcsőde is a 17,2 milliárdos keretösszegből – annál is inkább, mert nem mindegyik szomszédos országban van ilyen intézmény.

Tervezik óvodapedagógusok, pszichológusok, logopédusok képzését is, és gyermekorvosokat is becsatornáznának a programba. Vagyis kompetenciafejlesztés keretében mindenkit felölelnének, aki hivatásszerűen foglalkozik az óvodásokkal. Azokon a helyeken pedig, ahova most nem  jut fejlesztés, virtuális óvodaprogramba lehet bekapcsolódni – mondta el Grezsa István kormánybiztos. A szakmai kompetenciafejlesztésre 551 millió forintot fordíthatnak.

dscf0018

Az első ütem az egyházi kézben lévő óvodákra terjed ki, az óvodafejlesztésben részt vevő egyházak már decemberben 9 milliárdot kaptak, a világi óvodák további 8 milliárdhoz jutnak hozzá. Feltétel, hogy az év végéig meg kell vásárolniuk a telket, el kell készíttetniük a terveket, be kell szerezniük az engedélyeket és el is kell kezdeniük a kivitelezést, amit a jövő év végéig le is kell zárniuk.

A program semmilyen módon nem veszélyezteti a magyarországi óvodák felújítását, építését – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A kárpát-medencei óvodafejlesztére az adott lehetőséget, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság költségvetése a tavalyi év végére jelentősen megnőtt: eredetileg 28 milliárd forinttal számoltak, de ez az utolsó két hónapban 73 milliárdra ugrott.

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez